Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Gęś po staropolsku - przepis Katarzyny Łukaszewskiej i Zofii Zaniewskiej z Konarzyc
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
gęś
3 szklanki kaszy gryczanej
20 dkg boczku wędzonego
3 cebule
sól, pieprz, majeranek
gęsi smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Na 2-3 godziny przed pieczeniem gęś dokładnie nacieramy solą, majerankiem i pieprzem.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
Pokrojone w kostkę cebule podsmażamy (najlepiej na smalcu z gęsi, dobrze by było go dużo). Oddzielnie też smażymy pokrojony w kostkę boczek. Koszę, boczek i cebulę mieszamy, przyprawiamy pieprzem (jeśli boczek nie jest zbyt słony, to można też posolić). Gęś faszerujemy i zamykamy ją wykałaczkami.
Gęś (najlepiej, gdyby była dodatkowo obłożona gęsim smalcem) wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po godzinie temperaturę zmniejszmay do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 2 godziny. Podczas pieczenia gęś dość często obracamy w brytfannie.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda