Gęś po staropolsku - przepis Katarzyny Łukaszewskiej i Zofii Zaniewskiej z Konarzyc

5 listopada 2021

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Gęś po staropolsku - przepis Katarzyny Łukaszewskiej i Zofii Zaniewskiej z Konarzyc

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

gęś

3 szklanki kaszy gryczanej

20 dkg boczku wędzonego

3 cebule

sól, pieprz, majeranek

gęsi smalec lub olej do smażenia


Przygotowanie:

Na 2-3 godziny przed pieczeniem gęś dokładnie nacieramy solą, majerankiem i pieprzem.  

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.

Pokrojone w kostkę cebule podsmażamy (najlepiej na smalcu z gęsi,  dobrze by było go dużo). Oddzielnie też smażymy pokrojony w kostkę  boczek.  Koszę, boczek i cebulę mieszamy, przyprawiamy pieprzem (jeśli  boczek nie jest zbyt słony, to można też posolić). Gęś faszerujemy i  zamykamy ją wykałaczkami. 

Gęś (najlepiej, gdyby była dodatkowo obłożona gęsim smalcem) wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po godzinie  temperaturę zmniejszmay do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 2 godziny. Podczas pieczenia gęś dość często obracamy w brytfannie.


Przeczytaj, zanim skomentujesz





Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla



Placki ziemniaczane - przepis Rafała Wesołowskiego z Supraśla


Placki ziemniaczane - przepis Rafała Wesołowskiego z Supraśla



Kibiny z kapustą i grzybami - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku


Kibiny z kapustą i grzybami - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku



Mamule - ciasteczka z daktylami - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku


Mamule - ciasteczka z daktylami - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku



Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila


Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila



Halva - przysmak tatarski - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku


Halva - przysmak tatarski - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku



Kiszonki - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila


Kiszonki - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila




 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

REKLAMA
Nie Teatr

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok