Kiszonki - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila

12 listopada 2021

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Kiszonki - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

  • cukinia lub na przykład buraki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czosnek (może być kminek, koper, pieprz, liście porzeczki, liście malin, liście dębu, imbir i inne przyprawy według upodobań)
  • 2 płaskie łyżki soli na litr przegotowanej wody
  • jabłka

Przygotowanie:

Do słoika wkładamy pokrojoną w grubą kostkę cukinię (bez miąższu z pestkami), dodajemy pokrojone jabłko, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy. Można też dodać liście porzeczki czy dębu, imbir (według upodobań). Zalewamy przegotowaną zimną wodą z solą (lub posypujemy solą i dopiero zalewamy). Zakręcamy słoik i odstawiamy na 10-12 dni (pokojowa temperatura). Po tym czasie sok z buraków odlewamy do słoików i przechowujemy w zimnym miejscu. Same warzywa gotowe są już do jedzenia.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok