Halva - przysmak tatarski - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku

19 listopada 2021

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Halva - przysmak tatarski - przepis Lilli Świerblewskiej

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Halva - przysmak tatarski - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku


Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 kg miodu (najlepiej gryczanego)
  • 1 kg masła

Przygotowanie:

Na maśle gotujemy mąkę (robimy zasmażkę) i cały czas mieszamy, około godziny. Potem dodajemy podgrzany miód i dokładnie mieszamy.

Masę wylewamy do formy (około półtora centymetra wysokości) i czekamy, aż zastygnie w pokojowej temperaturze. Potem kroimy w romby 3 cm na 4 cm.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla



Placki ziemniaczane - przepis Rafała Wesołowskiego z Supraśla


Placki ziemniaczane - przepis Rafała Wesołowskiego z Supraśla



Kibiny z kapustą i grzybami - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku


Kibiny z kapustą i grzybami - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku



Mamule - ciasteczka z daktylami - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku


Mamule - ciasteczka z daktylami - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku



Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila


Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila



Kiszonki - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila


Kiszonki - przepis Uli Zawadzkiej z Dobromila




 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

REKLAMA
Nie Teatr

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok