Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Halva - przysmak tatarski - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Halva - przysmak tatarski - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku
Składniki:
Przygotowanie:
Na maśle gotujemy mąkę (robimy zasmażkę) i cały czas mieszamy, około godziny. Potem dodajemy podgrzany miód i dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy do formy (około półtora centymetra wysokości) i czekamy, aż zastygnie w pokojowej temperaturze. Potem kroimy w romby 3 cm na 4 cm.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda