Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kibiny z kapustą i grzybami - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Kibiny z kapustą i grzybami - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku
Składniki:
Przygotowanie:
Z mąki, masła, śmietany, jajek (odrobinę solimy) wyrabiamy ciasto i zafoliowane odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości. Namoczone wcześniej grzyby podsmażamy z cebulką na gęsim smalcu. Ugotowaną kapustę odcedzamy i drobno siekamy, dodajemy usmażone grzybki, doprawiamy pieprzem, ewentualnie też solą.
Ciasto dzielimy na kulki, które każdą z osobna rozwałkujemy. Następnie nadziewamy farszem, sklejamy, robimy duży pieróg. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, falbanką do góry. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda