Kibiny z kapustą i grzybami - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku

10 grudnia 2021

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Kibiny z kapustą i grzybami - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Kibiny z kapustą i grzybami - przepis Lilli Świerblewskiej z Białegostoku


Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 400 gramów masła
  • 200 gramów śmietany (18 procent)
  • 3 jajka, odrobina soli
  • kapusta kiszona, suszone grzyby, cebula, gęsi smalec 


Przygotowanie:

Z mąki, masła, śmietany, jajek (odrobinę solimy) wyrabiamy ciasto i zafoliowane odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości. Namoczone wcześniej grzyby podsmażamy z cebulką na gęsim smalcu. Ugotowaną kapustę odcedzamy i drobno siekamy, dodajemy usmażone grzybki, doprawiamy pieprzem, ewentualnie też solą.

Ciasto dzielimy na kulki, które każdą z osobna rozwałkujemy. Następnie nadziewamy farszem, sklejamy, robimy duży pieróg. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, falbanką do góry. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
OiFP KONCERT DYPLOMANTÓW UMFC FILII W BIAŁYMSTOKU

REKLAMA
NIETEATR ŻYCIORYS - Wojciech Wysocki | monodram poetycki

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok