Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Placki ziemniaczane - przepis Rafała Wesołowskiego z Supraśla
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Placki ziemniaczane - przepis Rafała Wesołowskiego z Supraśla
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso kroimy na cienkie paski, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzem, zblendowanym czosnkiem, sosem sojowym, sosem sriracha (ostrym). Odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, dodając odrobinę soli i cukru. Dodajemy zamarynowane mięso i podsmażamy, potem wlewamy śmietankę i redukujemy sos. Dodajemy liście kaffiru (lub trawę cytrynową), zmieloną kurkumę, zblendowany czosnek, ścieramy gałkę muszkatołową, możemy też dodać płatki chilli. Na koniec do sosu dodajemy liście szpinaku.
Ścieramy ziemniaki i je odciskami (na dnie miski, gdzie odlaliśmy sok z ziemniaków tworzy się krochmal i jego też dodajemy do startej masy ziemniaczanej). Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, posiekaną natką pietruszki, zblendowanym czosnkiem. Dodajemy jajko. Jeśli masa ziemniaczana jest zbyt rzadka, to możemy zagęścić mąką.
Smażymy placki ziemniaczane. Potem trzy placki układamy jeden na drugim, przekładając sosem z kurczakiem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda