Radio Białystok | Wiadomości | Zanikająca tradycja w Dobrowodzie - warsztaty pieczenia korowaja
To dobra okazja na spotkanie z zanikającą tradycją na zakończenie długiego weekendu.
W niedzielę (18.06) w Dobrowodzie w gminie Kleszczele odbyło się „Pieczenie Korowaja”. To tradycyjne drożdżowe, dekorowane ciasto towarzyszyło kiedyś ważnym wydarzeniom, takim jak, na przykład, wesele.
Korowaj nie był jedynie produktem kulinarnym, miał też znaczenie rytualne, a jego powstawaniu towarzyszyły pieśni i obrzędy. Wypiekano go także na inne okazje, takie jak dożynki czy dzień świętego Jerzego. W Polsce jest znany przede wszystkim we wschodnich regionach kraju, a w ostatnim czasie zauważalny jest jego swoisty renesans, o czym może świadczyć organizowany od ponad dziesięciu lat w gminie Mielnik „Festiwal Korowaja Mielnickiego”.
Pieczenie korowaja w Dobrowodzie odbędzie się w wiejskiej świetlicy.