Radio Białystok | Wiadomości | Białystok: Film o kulinarnym blogowaniu
Podlaskie już od dawna słynie ze zdrowej żywności - od niedawna - także ze zdolnych blogerów kulinarnych. I właśnie o nich opowiada kilkunastominutowy film "Cookstok".
Coraz więcej osób zakłada blogi kulinarne, coraz więcej osób szuka inspiracji nie w książkach kucharskich, a właśnie w internecie - tłumaczy autor filmu, Wojciech Oksztol. W Białymstoku powstaje wiele popularnych w Polsce blogów kulinarnych, chciałem pokazać, kto za nimi stoi - dodaje autor.
Jak się okazuje, nie trzeba mieć gastronomicznego wykształcenia, by pysznie gotować. Jak przekonują bohaterowie filmu, wystarczy chęć do eksperymentowania i szukania dobrych smaków. Tak może zrodzić się prawdziwa kulinarna pasja.
Białostoccy blogerzy często inspiracji szukają w kuchni regionalnej, nie tylko w restauracyjnych menu, ale też w historii regionu, pytają np. swoich bliskich. Skąd właśnie w Białymstoku tak wielu autorów popularnych blogów? Mamy dobrą kuchnię, nasze mamy i babcie gotowały dobre tradycyjne potrawy, mieliśmy szansę posmakować tego w domu, dlatego nie musimy się tego uczyć od początku - przekonuje współautorka bloga "Crust and Dust" Magdalena Gendźwiłł.
W blogowaniu najtrudniej o systematyczne zamieszczanie przepisów - to już cała logistyka: najpierw trzeba potrawę przygotować, wystudzić - bo gorące dania źle się fotografuje, zrobić zdjęcie w dobrym świetle, później wrzucić to wszystko na stronę - na gotowanie nie pozostaje tak wiele czasu - tłumaczy autor bloga "Twardy szparag", Walentyn Pankiewicz.
Już wkrótce film o kulisach gotowania "Cookstok" będzie można obejrzeć w internecie. Tymczasem jego fragmenty są dostępne na stronie kulinarneportrety.pl.(dd/dd)
Zobacz też:
Spotkanie miłośników mediów społecznościowych
Nowy lokalny portal
Jednodniowa restauracja