Kiełbasa - przepis Artura Żukowskiego z Bielska Podlaskiego

3 kwietnia 2020

Fotolia.com
Fotolia.com



0:00
0:00
dźwięk do pobraniaKiełbasa - przepis Artura Żukowskiego z Bielska Podlaskiego | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Wielkanocna kiełbasa - przepis Artura Żukowskiego z Bielska Podlaskiego:



Składniki:

mięso z łopatki wieprzowej

słonina

jelita

sól, cukier, czarny pieprz, gorczyca


Przygotowanie:

Mięso przygotowujemy dzień przed nadziewaniem go do jelit. Część mięsa z elementami tłustymi i słoniną mielimy przez sitko o grubych oczkach. Drugą część kroimy w dość dużą kostkę. W szklance zimnej wody rozpuszczamy sól (na 5 kg mięsa 6 łyżeczek soli i 3 łyżeczki cukru). Wlewamy to do miski z mięsem.  Długo mieszamy, aż pojawi się tzw. klej. Na całą noc odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień oddajemy czarny pieprz i gorczycę (zmiażdżoną w moździerzu). Jeśli mięso jest za mało doprawione, to znowu można dodać wodę z rozpuszczoną solą i cukrem.  Następnie mięsem nadziewamy wymoczone wcześniej jelita. Tak przygotowaną kiełbasę gotujemy lub pieczemy. Podajemy z sosem.

Sos musztardowy: musztarda sarepska z miodem (w równych proporcjach)

Sos chrzanowo - borówkowy (także w takich samych proporcjach)

Sos tatarski: kroimy w drobną kostkę marynowane grzyby (np. pieczarki), cebulę, ogórek konserwowy, majonez, pieprz cytrynowy i szczypta soli

Sos chrzanowo - majonezowy (proporcje według uznania).


Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina

Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina


Smażone pierogi z warzywami



Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Obwarzanki serowe



Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Dorsz w sosie pomidorowym



Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy



Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku


Jaglanka z daktylami i czekoladą.



Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


ciastka z kozim serem



Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


łosoś z risotto z selera i z cykorią



Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Zupa staropolska




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok