Lin w śmietanie - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina

14 maja 2017

Lin w śmietanie - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina, fot. Renata Reda
Lin w śmietanie - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina, fot. Renata Reda

Lin - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina 

Składniki: 

wypatroszony lin

cebula

natka pietruszki

śmietana 18 %

Przygotowanie:

Lina należy wymoczyć przez kilka godzin w mleku. Dzięki temu pozbędziemy się zapachu mułu. 

Po wymoczeniu, lina kładziemy na deskę, nacinamy od grzbietu i wycinamy mięso. Oddzielamy je od ości. Filetów lina nie skrobiemy, bowiem łuska wytapia się przy smażeniu. Mięso należy delikatnie ponacinać co centymetr, pół, jednak tak, aby nie naciąć skórki. Ości również muszą się wytopić. 

Mięso doprawiamy solą i cytryną, wedle uznania. Następnie na rozgrzane na patelni masło z podsmażonym pieprzem, kładziemy lina, najpierw od strony mięsa. Po chwilowym podsmażeniu, przewracamy filety na stronę skórki, aby się wysmażyła. W międzyczasie możemy wrzucić na patelnię pokrojoną cebulę. Kiedy lin będzie gotowy, wyjmujemy go z patelni, a do cebuli dodajemy świeżą pietruszkę i później śmietanę (18%). Na koniec na patelnię znów wrzucamy rybę, aby wszystko razem się poddusiło.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nowy tytul

REKLAMA
STARE DOBRE MAŁŻEŃSTWO OIFP

REKLAMA
CARMINA BURANA KONCERT ORATORYJNY OIFP

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok