Filet z sandacza z risotto - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy [wideo]

26 stycznia 2019

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Filet z sandacza z risotto | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

filet z sandacza

ryż

szalotka, marchew, seler, czosnek

bulion warzywny

białe wino wytrawne

pieprz czarny, pieprz biały, sól

świeży koperek, cytryna




Przygotowanie:

Posiekaną szalotkę i czosnek przysmażamy na maśle. Do tego dodajemy pokrojony w kostkę seler i marchewkę, dosypujemy ryż (całość podsmażamy).

Następnie dolewamy wino i bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew, opalona cebula - gotowane kilka godzin, przyprawione solą i pieprzem). Bulion musi całkowicie przykryć ryż. Gotujemy kilkanaście minut, co jakiś czas dolewając bulion, by risotto się nie przypaliło.

Sandacza przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i odrobinę oleju. Rybę smażymy najpierw od strony skóry, potem od strony mięsa. Usmażoną rybę odkładamy na papier, by odciekł tłuszcz.

Na tej samej patelni robimy sos - dodajemy białe wino, pocięty koperek, śmietanę, sól, cukier, biały pieprz. Do dekoracji ryby można cytrynę podpiec na suchej patelni.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok