Radio Białystok | Wiadomości | Zdobywcy kulinarnych "Pereł 2019" i finalistki "Bitwy Regionów" nagrodzone [zdjęcia]

Zdobywcy kulinarnych "Pereł 2019" i finalistki "Bitwy Regionów" nagrodzone [zdjęcia]

autor: Renata Reda

10.10.2019, 17:13, akt. 11.10.2019, 14:40

Aż cztery prestiżowe nagrody zdobyli podlascy producenci na targach "Smaki regionów" w Poznaniu.

Zdobywcy kulinarnych "Pereł 2019" i finalistki "Bitwy Regionów" nagrodzone, fot. Renata Reda
Zdobywcy kulinarnych "Pereł 2019" i finalistki "Bitwy Regionów" nagrodzone, fot. Renata Reda

Zdobywcy kulinarnych "Pereł 2019" i finalistki "Bitwy Regionów" nagrodzone - relacja Renaty Redy

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Kulinarne "Perły" przyznano za: kiełbasę biebrzańską podsuszaną, miód majowy leśny, kurpiowski rejbak i sękacz z Wigier. Dodatkowo Koło Gospodyń Wiejskich z Olend (gm. Rudka) zajęło czwarte miejsce w kulinarnej potyczce kół z całego kraju.

Laureaci "Pereł 2019" to jednocześnie zwycięzcy wojewódzkiego etapu konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów z 2018 r.", który miał miejsce w Augustowie, podczas targów "Polska Smakuje". Co roku w województwach w całej Polsce odbywają się regionalne etapy, a ich laureaci są nominowani do nagrody kulinarnej "Perły" w roku kolejnym.

Podlaskie Perły 2019 otrzymały:

  • Małgorzata Wojtach (Biebrzańskie Smaki - Szpakowo) za kiełbasę biebrzańską podsuszaną wytwarzaną w sposób tradycyjny z dodatkiem soli, czosnku, pieprzu i majeranku, wędzona dymem olchowym. To druga "Perła" w dorobku laureatki, poprzednio nagrodzona została kiełbasa palcówka;


  • Małgorzata Ostapowicz (Agroturystyka Leśny Dworek w Kryłatce) - za miód majowy leśny. To trzecia "Perła" w jej kolekcji (poprzednio kapituła nagrodziła jej pasztet z dzika i leszcza w zalewie octowej). Wyróżniony miód pochodzi z przydomowej pasieki, pozyskiwany był w czasie kwitnienia leśnych malin, jeżyn i kruszyn;


  • Mionika Kosiorek-Olbryś (Zajazd Herbu Wielbut w Konarzycach) za rejbak – to kurpiowska odmiana babki ziemniaczanej z tartych ziemniaków z wędzonką i boczkiem;


  • Teresa Biziewska za sękacz, czyli ciasto pieczone na ruszcie, będące wizytówką województwa podlaskiego. Nagrodzona to wielokrotna laureatka rozmaitych konkursów kulinarnych, jej pierogi wigierskie są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa.



Finał "Bitwy Regionów"

W kulinarnej potyczce Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski województwo podlaskie reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Olend (gm. Rudka). Podlaskie gospodynie zaprezentowały

m.in. „oszukanego królika”, czyli polędwiczkę z dzika owiniętą w mięso mielone i sieć z otrzewnej. Zajęły czwarte miejsce w Polsce.  


Podczas tegorocznych targów "Smaki regionów" w Poznaniu (odbyły się  28-29 września br.) oprócz tytułów "Pereł 2019" kapituła konkursu wręczyła także nagrody specjalne tzw. "Klucze do Polskiej Spiżarni" (przyznawane od 2005 r. osobom, organizacjom, instytucjom szczególnie zasłużonym dla ochrony dziedzictwa kulinarnego). Tym razem jeden z kluczy trafił m.in. do Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Od początku trwania konkursu województwo podlaskie zdobyło 46 "Pereł" oraz pięć "Kluczy do Polskiej Spiżarni".

| red: sk, rbon


ZOBACZ TEŻ:


Promocja regionalnych produktów i rękodzieła - Festiwal Smaku w Dąbrowie Białostockiej

22.09.2019, 07:57

Można spróbować tradycyjnych wyrobów, ale też wziąć udział w warsztatach kulinarnych. W Dąbrowie Białostockiej w niedzielę (22.09) zorganizowano Festiwal Smaku.


Podlaski Festiwal Borowika przed Teatrem Dramatycznym w Białymstoku [zdjęcia]

14.09.2019, 10:42

Podlaski Festiwal Borowika w Białymstoku - to promocja polskiej kuchni i dań regionalnych opartych na grzybach.


Pokazy obrzędów, rękodzieło i koncerty - dożynki wojewódzkie w Tykocinie [zdjęcia]

14.09.2019, 14:02

Pokazy tradycyjnych obrzędów dożynkowych, prezentacja rękodzieła ludowego oraz koncerty Janusza Laskowskiego i zespołu Focus - to atrakcje podczas dożynek wojewódzkich w Tykocinie.


"Podlaskie ziołami pachnące" w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej

8.09.2019, 08:17

Można dowiedzieć się, jak wykorzystać zioła w kuchni i w medycynie.


Wędliny, sery i miody na festynie Smaki Podlasia [zdjęcia, wideo]

14.07.2019, 08:00

Na miejscu można kupić wiele tradycyjnych produktów spożywczych. Są m.in. domowej roboty sery, ciasta, pączki, swojskie wędliny czy kiszone ogórki.




Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

ZNAJDŹ NAS





"Kult" Łukasza Orbitowskiego

RadioRower








źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok