Radio Białystok | Wiadomości | Coraz częściej zamawiamy dania z cateringu na świąteczny stół

Coraz częściej zamawiamy dania z cateringu na świąteczny stół

autor: Michał Buraczewski

23.12.2020, 16:00, akt. 16:04

Zamiast przygotowywać dania na wigilijny stół w domu, coraz chętniej zamawiamy gotowe posiłki.

Fotolia.com
Fotolia.com

Pytani przez nas podlascy przedsiębiorcy z branży hotelarsko-gastronomicznej przyznają, że w tym roku mają tyle samo lub więcej zamówień na świąteczny catering niż w roku ubiegłym.

Mimo to, z powodu pandemicznych ograniczeń nie zanotujemy zysków w grudniu - mówi przedsiębiorca z Supraśla Tomasz Skurski:


Firmowe cateringi w tym roku praktycznie nie istniały - to było kilka drobnych imprez, zamiast kilkudziesięciu jak co roku. Jeżeli natomiast chodzi o zamówienia prywatne, to jest ich sporo. Są to jednak rzeczy drobne, ze względu na obostrzenia, które zostały wprowadzone też co do ilości osób przy stole - mówi przedsiębiorca z Supraśla Tomasz Skurski.


Tomasz Skurski dodaje, że sytuacja finansowa jego firmy jest dramatyczna:


To, że dzisiaj pracujemy, to jest normalne. To nie jest jakieś wielkie szczęście - bo zaczyna się to postrzegać jako wyjątkową sytuację, że możemy pracować. Nie - to jest jedyne, co możemy zrobić. To jest rozpacz. Od jutra nie ma nic. Może opłacę z tego za ten miesiąc gaz, na pewno muszę zapłacić pracownikom i to jest koniec - dodaje Tomasz Skurski.


Wsparcie do najbardziej poszkodowanych przedsiębiorców ma trafić dzięki rządowej "Tarczy antykryzysowej 6.0". Zakłada ona między innymi dodatkowe świadczenia postojowe i zwolnienia z obowiązku opłacania składek. Niektóre wnioski można składać od 16 grudnia, inne od 30 grudnia i 1 stycznia przyszłego roku.

| red: bs

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


"Pandemia od kuchni" - reportaż Marcina Mazewskiego

17.12.2020, 00:01

Kryzys sprzyja szukaniu nowych pomysłów. Tę maksymę głęboko do serca wzięli sobie prezes i pracownicy spółki komunalnej Centrokom w Suchowoli.


Zamknięta szkoła nie oznacza zamkniętej stołówki - tak jest np. w Suchowoli

30.11.2020, 07:31

Catering ze szkolnej stołówki - to kolejny przykład na to, jak sytuacje kryzysowe podsuwają oryginalne rozwiązania.


W pandemii zwiększyło się zainteresowanie produktami lokalnymi i ekologicznymi

9.07.2020, 11:58

W czasie pandemii COVID-19 w Europie nastąpił gwałtowny wzrost spożycia paczkowanych owoców i warzyw; zwiększyło się także zainteresowanie produktami lokalnymi i ekologicznymi - podała w czwartek Unia Owocowa, powołując się na wnioski ze spotkania grupy ekspertów ds. rynku owoców i warzyw przy KE.





ZNAJDŹ NAS





REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego














źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok