Radio Białystok | Wiadomości | Ryby i regionalne wyroby, czyli "Święto Siei" w ogrodach klasztornych nad jeziorem Wigry
Wydarzenie organizuje Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka "Pojezierze Suwalsko-Augustowskie, która obchodzi swoje 15-lecie istnienia. Goście "Święta Siei" mogli spróbować zupy rybnej przygotowanej przez zespół kucharzy oraz m.in. wędzonej sielawy, czy np. pstrąga. Daniem głównym w tym roku był wyjątkowy tort stworzony z różnych gatunków ryb występujących w naszych rzekach i jeziorach.
Jak mówi organizator, prezes stowarzyszenia Lokalna Grupa Rybacka "Pojezierze Suwalsko Augustowskie" Cezary Cieślukowski, impreza ma przede wszystkim promować nasze najcenniejsze walory kulinarne.
Sieja jest symboliczną rybą, która kojarzy się z Wigrami i z pokamedulskim klasztorem. Podczas tego wydarzenia promuje dziedzictwo kulturowe i regionalne Suwalszczyzny, Augustowszczyzny i Sejneńszczyzny. Promujemy również zdrową dietę, która ma służyć nam mieszkańcom. Tutaj główną rolę grają nasze ryby - mówi Cezary Cieślukowski.
Dyrektor Wigierskiego Parku Narodowego Tomasz Huszcza podkreśla, że jeziora w naszym regionie wciąż mogą pochwalić się imponującą liczbą gatunków ryb.
W naszych jeziorach są 32 gatunki ryb. Najpopularniejsze i najcenniejsze z ekologicznego i przyrodniczego punktu widzenia to np. sieja, sielawa, troć jeziorowa, stynka - mówi dyrektor Huszcza.
Goście "Święta Siei" nie kryli zachwytu i podziwiali regionalne smaki.
Liczę, że zjem pyszną sielawkę. Tutaj są najlepsze ryby. Jezioro Wigry daje nam tyle dobrego, wszystko świeże i przepyszne. Jestem tutaj co roku i zawszę próbuję wszystkiego - mówił jeden z gości w trakcie "Święta Siei".
Uczestnicy pikniku rodzinnego w ogrodach klasztornych mogli podziwiać także pokazy strongmanów i wziąć udział w wielu ciekawych konkursach z nagrodami. Podczas imprezy został również wybrany najsilniejszy rybak Pojezierza Suwalsko-Augustowskiego. Na scenie zaplanowano występy zespołów KOLTERSI oraz Zmiana Wachty.