Radio Białystok | Wiadomości | Od połowy lutego rolnicy będą mogli prowadzić małe ubojnie
Od połowy lutego 2020 r. w gospodarstwach rolnych będzie można prowadzić małe ubojnie zwierząt.
Rozporządzenie ministra rolnictwa wejdzie w życie 18 lutego.
Mięso prosto od rolnika
Nowe przepisy pozwolą na zakładanie małych ubojni przy gospodarstwach domowych, czym zostanie zniesiony obowiązek pośrednictwa wielkich ubojni. Do tej pory, rolnik chcąc sprzedać mięso, musiał skorzystać z pośrednictwa dużych zakładów.
Aby móc założyć przydomową ubojnię, trzeba będzie odbyć bezpłatne szkolenie organizowane przez powiatowego lekarza weterynarii oraz mieć trzymiesięczną praktykę na stanowisku ubojowym.
Ubitego mięsa nie będzie można przetwarzać w rzeźniach przy gospodarstwach. Resort tłumaczy, że będzie można w nich dokonywać rozbioru, natomiast przetwarzanie ma się odbywać w ramach innych form działalności np. rolniczego handlu detalicznego. Rolnik będzie mógł też dokonać uboju zwierząt na potrzeby innych gospodarstw, o ile te znajdować się będą w tym samym powiecie.