Radio Białystok | Gość | Magdalena Kartasińska - dietetyczka

Magdalena Kartasińska

dietetyczka

19.02.2021, 08:21, akt. 08:20

"Okres kwarantanny odbił się na naszym zdrowiu, palacze palili więcej, osoby spożywające alkohol - piły więcej, rekordziści utyli nawet 10 kg" - mówi Magdalena Kartasińska.

Magdalena Kartasińska, mat. pras.
Magdalena Kartasińska, mat. pras.

Z Magdaleną Kartasińską rozmawia Iza Serafin

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Średnio pół kilograma tygodniowo przybywało nam w czasie pracy zdalnej. Oczywiście nie wszystkim, ale badania pokazują, że pandemia, lock down i wszelkie związane z nim ograniczenia wpłynęły niekorzystnie - także na naszą sylwetkę, a co za tym idzie sprawność, zdrowie i samopoczucie. Badania nawyków żywieniowych Polaków w czasie pandemii prowadziła firma Dailyfruits. I o nich z dietetykiem klinicznym -  Magdaleną Kartasińską rozmawia Iza Serafin.


Iza Serafin: Po tym pierwszym, kilkumiesięcznym lock downie tak między sobą mówiliśmy o tym, że średnio przybyło nam około 3 kg. Jak się ponownie zamknęliśmy i w większym stopniu przeszliśmy na pracę zdalną - problem wrócił. Jak to teraz wygląda?


Magdalena Kartasińska: Wygląda na to, że przez ten okres kwarantanny, właśnie w wyniku nudy, chęci redukcji napięcia, stresu częściej sięgaliśmy po słodycze, słone przekąski czy alkohol. Okazało się, że u osób, które wyjściowo miały wyższe BMI zaobserwowano przyrost masy ciała nawet średnio o te 2,5 kg, ale rekordziści deklarowali przyrost nawet o 10 kg tylko w okresie od marca do maja, czyli w pierwszym naszym lock downie. 

U osób z niedowagą z kolei zaobserwowaliśmy spadek, czyli tak naprawdę możemy zauważyć, że sam efekt pandemii, lock downu spowodował pogłębienie się wyjściowych problemów zdrowotnych. Niestety, wysokie BMI w przypadku właśnie tego badania mówiącego o okresie lock downu pokazało, że korelowało ono z niższym spożyciem warzyw, owoców, ale też z wyższym spożyciem produktów mięsnych, czy fast foodów. Bardzo mało osób ściągało po warzywa i owoce, tam było wymienione około 25%. Niemal 1/3 nie jadła owoców i warzyw każdego dnia. 

To niestety pokazuje, że ten okres kwarantanny bardzo odbił się na naszym zdrowiu - palacze palili więcej, osoby spożywające alkohol, częściej ten alkohol spożywały i jeżeli sobie jeszcze dodamy do tego ten strach przed robieniem zakupów i brak umiejętności zaplanowania tej czynności, widzimy, jak bardzo te osoby z grup ryzyka potrzebują wsparcia w zakresie opanowania zachowań żywieniowych.


Pani mówi, że to wynikało między innymi z nudy, wynikało też z naszej mniejszej mobilności, bo oczywiście wielu z nas zostało w domach, nie ruszamy się, nie chodzimy, zamknięte są siłownie, więc wielu z nas zrezygnowało z codziennych aktywności. Ale z drugiej strony wydawałoby się, że kiedy siedzimy w domu, to mamy czas na to, żeby te posiłki były regularne, żeby ta dieta była bardziej zbilansowana, to my się jednak na tym nie skupiamy? Sięgamy po fast foody, po to śmieciowe jedzenie?


To wszystko zależy od tego jak wyjściowo podchodziliśmy w ogóle do całej tematyki stylu życia. To o czym pani mówiła, w kontekście zmniejszenia ilości ruchu, to jak najbardziej będzie się przekładało na to, że musimy w jakikolwiek sposób również zmodyfikować swoje odżywianie. Już sama droga z pracy i do pracy, czy spacery po biurze, czy zakładzie pracy, dawały nam jakąś pulę kalorii, którą spaliśmy każdego dnia. W momencie, w którym już tego nie robimy, dodatkowo zwiększyliśmy, albo nawet zostawiliśmy swoje odżywianie na tym samym poziomie, to i tak ten przyrost masy ciała może być obserwowany. 

Fakt jest taki, że częściej obserwowało się u osób, które miały gorszy sposób radzenia sobie z tym stresem, właśnie ten efekt zwiększenia masy ciała i również  gorszej jakości dietę. Ale fakt - mamy też dowody, niekoniecznie akurat z naszego polskiego podwórka, ale z europejskich badań, które pokazują, że część osób rzeczywiście wyciągnęła pełną pulę możliwości z tego okresu, mając właśnie więcej czasu. 

Niektóre doniesienia mówią, że nawet około 40% osób zwiększyło ilość gotowania samodzielnego, czyli miało możliwość większego zadbania o swoją dietę w tym kontekście zaplanowania i bardziej świadomego podejścia. Natomiast rzeczywiście dużo więcej tych doniesień à propos tych gorszych elementów i pogarszania się stanu zdrowia, stylu życia niestety widzimy. Część osób miało szansę wziąć z tego okresu jak najlepsze elementy i wykorzystać ten czas na dobre, natomiast biorąc pod uwagę fakt, jak wiele stresów było związanych z samą zmianą trybu pracy, czy z okresem pandemii i ogólną dezinformacją również, to widzimy, że na pewno większa liczba osób będzie borykała się z tym pogorszeniem elementów stylu życia.


I te dodatkowe kilogramy, to trzeba podkreślić, to są oczywiście nie tylko problemy estetyczne, bo nadwaga i otyłość połączone ze stresem bardzo nas osłabiają w walce z koronawirusem i obniżają efektywność naszej pracy. I na to też państwo zwracacie uwagę w badaniach. Dlaczego?


Dlatego, że po pierwsze - zły stan zdrowia pracowników będzie bezpośrednio przekładał się na efektywność, produktywność i też zaangażowanie w pracę, bo występuje takie zjawisko prezentyzmu, jedno z pierwszych badań na ten temat, na temat długości produktywnego czasu pracy zostało właśnie przeprowadzone na pracownikach zróżnicowanych pod względem BMI i okazało się, że osoby z nadwagą i otyłością mają więcej straconych godzin pracy, czyli niższą efektywność. I nie tyle to wynika z tego, że im się nie chce, ile wynika to z obciążeń somatycznych sprawiających, że ciało i umysł nie są w stanie wykonywać pracy na optymalnym poziomie. Po prostu fizycznie nie ma takiej możliwości ze względu na to, że ten poziom energii jest po prostu obniżony. 


Oczywiście wiele tutaj zależy od nas, mam nadzieję, że ta rozmowa też się do tego przyczyni, że może kilka osób sobie pomyśli, że trzeba te nawyki żywieniowe zmienić, bardziej się zmobilizować, ale państwo chcecie także zaktywizować pracodawców do walki z tym niepożądanym zjawiskiem w czasie pandemii, jednym z wielu. W jaki sposób, co oni mogą, co powinni zrobić, żeby ich pracownicy byli zdrowi i przez to też efektywni w pracy?


Ze względu na to, że ten zły stan zdrowia pracowników przekłada się bezpośrednio na ich efektywność, to również bezpośrednio będzie przekładał się na wyniki organizacji. Jeżeli praca będzie wykonywana na niższym poziomie, w mniejszym zakresie, w mniejszym obszarze, to automatycznie też jest to problem pracodawców. 

Złe nawyki żywieniowe, zwiększona ekspozycja na stres, będą się przekładały na spadki odporności, zmęczenie, a w konsekwencji właśnie również znowu na obniżenie efektywności działalności firm. Dlatego coraz więcej pracodawców zauważa potrzebę zadbania o zdrowie swoich pracowników, zaczyna oferować benefity również dla tych pracowników, którzy przebywają na home office, bo mogą one nie tylko pokazać, że zdrowie jest ważnym aspektem w pracy, ale także zbudować tę więź pomiędzy firmą a pracownikami w czasie pracy zdalnej. 

Przykładem takich działań może być między innymi wysyłka pracownikom paczek ze zdrowymi produktami, albo realizowania zmian owocowych czwartków w biurze na cykliczne dostawy owoców na home office, czy w ogóle cykliczne dostawy owoców i warzyw, czy zdrowych przekąsek w biurach i w zakładach pracy, jeśli pracownicy nie pracują na home office. 

I nie tylko samymi narzędziami warto obudować pracowników, ale również edukacją, wsparciem specjalistów, dietetyków, czy w ogóle zbudowaniu fajnych ewoluujących programów żywieniowych, dzięki którym pracownicy będą mieli szansę poprawić wyjściowo złe ewentualnie nawyki żywieniowe, jeśli takie mieli, czy po prostu pogłębić wiedzę i umiejętności w zakresie realizacji zdrowych nawyków żywieniowych, kiedy nawet całkiem fajnie im to do tej pory wychodziło. Natomiast zaopiekowanie ich całkowite będzie miało szansę na to, że dotrzemy do wszystkich tych, którzy tego potrzebują.


I wtedy może pobudzi to do refleksji niektóre osoby i sami też zaczniemy myśleć o tym, co my jeszcze możemy zrobić, żeby sobie pomóc i żeby potem nie mieć ogromnego problemu, kiedy się pandemia skończy. Bardzo pani dziękuję.

| red: mak


Przeczytaj, zanim skomentujesz


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

ZNAJDŹ NAS





„Łamacz szyfrów” Andrzeja Fedorowicza
foto: Monika Kalicka

Barbara Buraczewska

podlaska wicekurator oświaty
2.03.2021

Ponad 70 procent ankietowanych uczniów podlaskich szkół ponadpodstawowych uważa, że poziom nauczania zdalnego jest niższy niż podczas zajęć tradycyjnych, a ponad połowa chciałaby uczyć się w szkole. Prawie 65 procent pytanych wskazało, że najwięcej problemów podczas zajęć on-line jest ze zrozumieniem matematyki.

Marta Młyńczyk, fot. Sylwia Krassowska

Marta Młyńczyk

koordynator do spraw PPK w PKO Bank Polski
2.03.2021

"PPK to program trójstronny - odkłada pracownik, dokłada pracodawca, a później może dołożyć jeszcze państwo" - mówi Marta Młyńczyk.

Andrzej Górski, fot. Sylwia Krassowska

Andrzej Górski

fotograf
2.03.2021

"Jeżeli klisze, filmy, były dobrze przechowywane, jesteśmy w stanie wywołać te stare, cenne zdjęcia" - mówi Andrzej Górski.


foto: Monika Kalicka

prof. Jan Szczegielniak

współautor pilotażowego projektu rehabilitacji po COVID-19
1.03.2021

To nie są tylko problemy z oddychaniem. Spektrum powikłań po COVID-19 jest szerokie. - To bóle stawów, mięśni, głowy, ale także zaburzenia równowagi, koordynacji, pamięci i koncentracji. Też bezsenność - wymienia prof. Szczegielniak.

Sławomir Sarnowski, screen z rozmowy

Sławomir Sarnowski

prezes spółki Aero Partner, która zarządza lotniskiem na Krywlanach
26.02.2021

"Drzewa przy lotnisku Krywlany będą wycięte na razie tylko z jednej strony. Jeżeli byłyby wycięte na wiosnę, to swobodnie do wakacji, do lipca można wszystko uruchomić" - mówi Sławomir Sarnowski.

Beata Pogorzelska, fot. Wojciech Wojtkielewicz

Beata Pogorzelska

psychoterapeutka
25.02.2021

W czasie nauki zdalnej zdecydowanie pogorszyła się kondycja psychiczna młodzieży. "Ważne jest, żeby rodzice i nauczyciele, mimo zabiegania, spróbowali zauważyć, czy coś się dzieje z dzieckiem, i zareagowali odpowiednio wcześnie".


Artur Kosicki, fot. Sylwia Krassowska

Artur Kosicki

marszałek województwa podlaskiego
24.02.2021

"To jest to dla nas honor i powinniśmy się z tej roli wywiązać bardzo dobrze, pomimo tego, że przyszło nam obradować w trudnym momencie." - mówi marszałek Artur Kosicki.

prof. Andrzej Górniak, fot. Joanna Szubzda

prof. Andrzej Górniak

z Wydziału Biologii UwB
23.02.2021

- Jeżeli nie będzie dużych opadów deszczu, to pokrywa śnieżna będzie powoli ustępowała. Na obszarach szczególnie zurbanizowanych mogą pojawić się jakieś lokalne podtopienia, ale na pewno nie będzie to powódź.

Joanna Reszeć, fot. Renata Reda

prof. Joanna Reszeć

z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
22.02.2021

"Przypuszcza się, że ta zakaźność wariantem południowoafrykańskim jest dużo wyższa i opisuje się, że ten wariant może przebiegać w sposób nieco bardziej powikłany, niż ten powiedzmy klasyczny wariant wirusa SARS" - mówi prof. Joanna Reszeć.


Agnieszka Romaszewska-Guzy, fot. Sylwia Krassowska

Agnieszka Romaszewska-Guzy

szefowa Biełsatu
19.02.2021

"Myślę, że to jest taki, w tej chwili początek całej serii procesów, które mają zastraszyć społeczeństwo przed wiosną, żeby się nie powtórzyło to, co było na jesieni (...) i jedną z rzeczy, którą postanowili zrobić - to zastraszyć dziennikarzy"

Tomasz Kleszczewski, fot. Monika Kalicka

Tomasz Kleszczewski

kierownik anteny i redakcji internetowej PRB
19.02.2021

"Myślę, że ktoś, kto wcześniej był w naszym Studiu Rembrandt, gdyby teraz wszedł, to by go nie poznał. Są dwie sceny, mnóstwo świateł, dekoracji, jeszcze do tego dojdą kamery, więc rzeczywiście to przedsięwzięcie wyjątkowe" - mówi Tomasz Kleszczewski.

Magdalena Kartasińska, mat. pras.

Magdalena Kartasińska

dietetyczka
19.02.2021

"Okres kwarantanny odbił się na naszym zdrowiu, palacze palili więcej, osoby spożywające alkohol - piły więcej, rekordziści utyli nawet 10 kg" - mówi Magdalena Kartasińska.


Marcin Koziński, fot. Barbara Sokolińska

Marcin Koziński

z Muzeum Wojska
18.02.2021

"Z okazji 102 rocznicy odzyskania niepodległości przez Białystok mamy 102 maseczki od 19 lutego dla pierwszych 102 osób, które odwiedzą naszą instytucję" - mówi Marcin Koziński.

Jacek Żalek, fot. Joanna Szubzda

Jacek Żalek

poseł i wiceminister funduszy i polityki regionalnej
18.02.2021

"Sytuacja, w której partia polityczna uzurpuje sobie prawo do tego, żeby decydować, który z ministrów ma stracić tekę, jest przykładem braku kultury politycznej na poziomie, jakiego oczekujemy" - mówi wiceminister Żalek.

prof. Joanna Zajkowska

prof. Joanna Zajkowska

podlaski wojewódzki konsultant ds. epidemiologii
17.02.2021

"Zachęcam do korzystania z takiej szczepionki, jaka jest dostępna, ponieważ to jest jedyny w tej chwili skuteczny sposób walki z pandemią - hamuje transmisje, hamuje zachorowania. Patrząc na efekty, jakie osiągnęli Izraelczycy, powinniśmy uwierzyć w skuteczność szczepionki i nie rezygnować z możliwości, jaką daje szczepienie" - mówi prof. Zajkowska.


Adam Zbyryt, fot. Sylwia Krassowska

Adam Zbyryt

z Polskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków i Wydziału Biologii UwB
16.02.2021

"Mamy coraz więcej ptaków w mieście. Można je dokarmiać świeżym chlebem albo zwykłymi pestkami słonecznika" - mówi Adam Zbyryt.

Zbigniew Dec, fot. prywatne

Zbigniew Dec

wiceprezes firmy Biacomex
16.02.2021

"Jako branża turystyczna liczymy na to, że wszelkie obostrzenia w krajach, do których turyści się wybierają oraz w Polsce, będą luzowane" - mówi Zbigniew Dec.

Radosław Hancewicz, fot. Monika Kalicka

Radosław Hancewicz

rzecznik podlaskiej KAS
15.02.2021

"Twój e-PIT to jedna z najpopularniejszych e-usług polskiej administracji. W ubiegłym roku w całej Polsce blisko połowa z 18,3 mln elektronicznych deklaracji PIT została złożona właśnie przez tę usługę" - mówi Radosław Hancewicz.


Dariusz Piontkowski, fot. Joanna Szubzda, (archiwum)

Dariusz Piontkowski

wiceminister edukacji i nauki
12.02.2021

- Trzeba pamiętać, że maturzyści to grupa niemal dorosłych obywateli, którzy powinni odpowiedzialnie wykonywać swoje obowiązki, a tym obowiązkiem jest nauka. Skoro w innych dziedzinach życia możliwa jest praca zdalna, to także i nauka zdalna jest możliwa.

Renata Szekalska, fot. Sylwia Krassowska

Renata Szekalska

psychodietetyk, kierownik Podlaskiego Zespołu Dietetyków Naturhouse
11.02.2021

"Pączek, który ma średnio 70-100 g dostarcza do organizmu około 400 kalorii. By spalić jednego pączka trzeba przez 30 min skakać na skakance, albo 30 min biegać, albo przez 1,5 h jeździć na rowerze" - mówi Renata Szekalska.

Aleksandra Maria Gil, fot. prywatne

Aleksandra Maria Gil

trenerka profilaktyki zdrowia psychicznego
11.02.2021

"62% młodych osób ma problemy ze snem, ale jest też znaczna grupa, która nie wie, ile śpi, bo spędza 24 godziny na dobę z komputerem czy smartfonem w ręce" - mówi Aleksandra Maria Gil.


prof. Wojciech Śleszyński, fot. Joanna Szubzda

prof. Wojciech Śleszyński

dyrektor Muzeum Pamięci Sybiru
10.02.2021

"W naszym mieście powstaje muzeum wyjątkowe, muzeum wyjątkowych emocji, ale także jest to najnowocześniejsze muzeum w tej części Polski, a śmiem twierdzić, że nawet Europy" - mówi prof. Wojciech Śleszyński.

Marek Zagórski, fot. Joanna Szubzda

Marek Zagórski

pełnomocnik rządu ds. cyberbezpieczeństwa
9.02.2021

"Widzimy ostatnio bardzo groźne zjawisko, od początku pandemii zablokowaliśmy ponad 9 tysięcy stron, które miały na celu wyłudzanie danych lub pieniędzy" - mówi Marek Zagórski.

Artur Kosicki, fot. Sylwia Krassowska

Artur Kosicki

marszałek województwa podlaskiego
8.02.2021

"W roku 2020 instytucje kultury z naszego regionu otrzymały około stumilionowe wsparcie, na ten rok też mamy zapewnione stabilne finansowanie" - twierdzi marszałek województwa podlaskiego Artur Kosicki.


dr Marek Bartoszewicz, fot. Monika Kalicka

dr Marek Bartoszewicz

z Wydziału Biologii UwB
5.02.2021

"Szczepionki to są preparaty bezpieczne. Na pewno te, które zostały dopuszczone, nie budzą moich zastrzeżeń' - mówi dr Marek Bartoszewicz.

Marcin Janowski, fot. Monika Kalicka

mł. bryg. Marcin Janowski

rzecznik podlaskich strażaków
4.02.2021

Tak, jak żołnierze Wojsk Obrony Terytorialnej, tak i strażacy w całym kraju włączają się w pomoc seniorom w dotarciu na szczepienie przeciwko COVID-19.

Izabela Sakutova, fot. Karolina Chabel-Williams photography, źródło: izabelasakutova.com

Izabela Sakutova

inicjatorka akcji "Dotykam = Wygrywam"
4.02.2021

Prawie 500 biustonoszy do recyklingu zebrano w województwie podlaskim podczas dziewiątej edycji kampanii "Dotykam = Wygrywam".


Jacek Bogucki, fot. Joanna Szubzda

Jacek Bogucki

podlaski senator
4.02.2021

"Ja zadaję takie proste pytanie tym, którzy protestują - niech wskażą wśród tych zadań te, które ich zdaniem były mniej ważne, niż te, które oni składali" - mówi Jacek Bogucki.

Magdalena Skup i Jan Perkowski, fot. Marcin Mazewski

Magdalena Skup i Jan Perkowski

dyrektor Fundacji Forum Inicjatyw Rozwojowych i starosta powiatu białostockiego
3.02.2021

"Pandemia pokazuje to, że czasami będziemy musieli się przebranżowić, zmienić pracę, bony to jest ta szansa" - mówi Jan Perkowski.

Justyna Harężlak, archiwum prywatne

Justyna Harężlak

ekspertka firmy rekrutacyjnej Devire
2.02.2021

Tracić wciąż będą branże gastronomiczna i hotelarska. Zyskają informatycy i eksperci zajmujący się sprzedażą online. Między innymi takie wnioski płyną z Przeglądu Wynagrodzeń 2021, który opublikowała firma rekrutacyjna Devire.


Grzegorz Kuczyński, fot. Joanna Szubzda

Grzegorz Kuczyński

prezes Fundacji Białystok Biega
2.02.2021

Las Zwierzyniecki jest naturalnym filtrem powietrza w centrum miasta. Zachęcam, by tam wyjść pobiegać, zamiast między domkami, gdzie jest dużo smogu - mówi Grzegorz Kuczyński.

Małgorzata Jarosińska-Jedynak, źródło: gov.pl

Małgorzata Jarosińska-Jedynak

sekretarz stanu w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej
2.02.2021

992 mln euro - tyle ma otrzymać województwo podlaskie w ramach Umowy Partnerstwa.

Joanna Zajkowska, fot. Monika Kalicka (archiwum)

prof. Joanna Zajkowska

wojewódzki konsultant w dziedzinie epidemiologii
1.02.2021

Otwarcie galerii handlowych jest mniej ryzykowne niż powrót do restauracji - uważa prof. Zajkowska. - Restauracja to siedzenie w jednym miejscu w zamkniętym pomieszczeniu. Jeżeli będziemy dłużej spotykali się w większej grupie, to jest to naprawdę dobra okazja, żeby transmitować wirusa. Przekonaliśmy się o tym po weselach.


Dorota Wyszkowska, fot. Monika Kalicka

dr hab. Dorota Wyszkowska

zastępca dyrektora Urzędu Statystycznego w Białymstoku
29.01.2021

"Spisy powszechne są szczególnie ważnym przedsięwzięciem, ponieważ są realizowane niezmiernie rzadko - raz na 10 lat. One dostarczają informacji o społeczeństwie, jego cechach: o niepełnosprawności, wykształceniu, o zasobach mieszkaniowych, o aktywności ekonomicznej. Znaczna część tych danych nie może być pozyskana z żadnych źródeł administracyjnych."

prof. Henryk Wnorowski, fot. Sylwia Krassowska

prof. Henryk Wnorowski

ekonomista z Uniwersytetu w Białymstoku
29.01.2021

"Kryteria, na podstawie których minister podejmował decyzje, są inne niż preferencje właścicieli hoteli, restauracji, bo dla nich inne kryteria są w tym momencie ważniejsze" - mówi prof. Henryk Wnorowski.

Mateusz Feszler, fot. Edyta Wołosik

Mateusz Feszler

podlaski koordynator Ogólnopolskiej Federacji Młodych
28.01.2021

Od kilkunastu tygodni uczniowie m.in. szkół ponadpodstawowych nie chodzą do szkoły. W wielu placówkach od połowy października są zajęcia zdalne. I tak będzie przynajmniej do 14 lutego.




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok