Radio Białystok | Wiadomości | Zawartość cukru w produktach spożywczych – eksperyment dziennikarza Radia Białystok

Zawartość cukru w produktach spożywczych – eksperyment dziennikarza Radia Białystok

autor: Kamil Kalicki

5.05.2017, 09:22, akt. 8.09.2017, 10:37

Cukier towarzyszy nam pod różnymi postaciami. Praktycznie tylko niektóre warzywa nie zawierają go wcale. Nie zawsze jednak cukier jest tym "złym" składnikiem, którego powinniśmy unikać. Węglowodany złożone, zawarte w produktach pełnoziarnistych, zaspokajają nasze uczucie głodu, powodują stopniowe spalanie w organizmie.

Kamil Kalicki bada zawartość cukru w napojach, fot. Monika Kalicka
Kamil Kalicki bada zawartość cukru w napojach, fot. Monika Kalicka


0:00
0:00
Zawartość cukru w produktach spożywczych – eksperyment dziennikarza Radia Białystok | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Cukry proste są przez nas bardzo szybko pożytkowane. Im więcej ich w diecie, tym szybciej stajemy się głodni i jemy jeszcze więcej - tak koło się zamyka, a organizm nadmiar cukru gromadzi w tkance tłuszczowej. W konsekwencji długiego nadmiernego spożywania cukru grozi nam choroba - mówi endokrynolog, diabetolog prof. Maria Górska. Cukrzyca nie boli, jest późno rozpoznawana, niszczy nasze naczynia krwionośne i daje wiele powikłań. U niektórych, otyłych pacjentów drugi typ cukrzycy da się wyleczyć, jednak wiąże się z koniecznością schudnięcia - a nie jest to proste.

Cukier obecny niemal we wszystkich produktach spożywczych

Jeśli więc cukier to same problemy - powinniśmy ograniczać jego spożycie. Zmniejszenie ilości cukru wsypywanego do kawy i herbaty to jedno, z drugiej strony musimy mieć świadomość jego obecności w praktycznie wszystkich produktach spożywczych - podkreśla dietetyczka Magdalena Waszczeniuk. 

Tabela wartości odżywczych na każdym opakowaniu

Tabela wartości odżywczych, która zgodnie z prawem unijnym musi się znajdować na każdym opakowaniu – pozwoli zrozumieć m.in. ile cukru zawiera 100 g, czy 100 ml danego produktu. To istotna informacja, zwłaszcza, że jest tam wyszczególnienie ogółu węglowodanów (w tym złożonych, działających na nasz organizm korzystnie) i oddzielnie pod hasłem "w tym cukry"  zawartość cukrów prostych, działających na nas niekorzystnie.

Kamil Kalicki sprawdził, który produkt ma najwięcej cukru

W radiowym eksperymencie Kamil Kalicki zestawił ze sobą popularne produkty spożywcze, z ilością cukru, którą zawierają. Wyniki zaskakują. Popularna cola zawiera 10,6 g cukru w 100 ml produktu – łyżeczka mieści 5 gramów – ilość, która zmieszana z samą wodą jest wręcz niemożliwa do spożycia. Najbardziej słodki, choć z pozoru (i wrażenia smakowego) "kwaśny" nektar z czarnej porzeczki zawiera w swoim składzie aż 12 g cukru na każde 100 ml. "Woda truskawkowa" jak zauważa Magdalena Waszczeniuk jest tak naprawdę napojem, a nie wodą – w składzie zawiera 5,2 g cukru/100 ml. Kupiony w sklepie jogurt jabłkowy miał 16,1 g cukru w każdych 100 gramach, a "kompletnie niesłodki" naturalny jogurt - 5,2 g. Najbardziej "ekstremalnym" pod względem zawartości cukru okazał się keczup, który w swym składzie zawiera 31 g tzw. "białej śmierci" w 100 g.

Uczmy się eliminować zły cukier stopniowo

Jak więc walczyć z własnymi przyzwyczajeniami? Skoro nabieraliśmy ich latami, nie powinniśmy odstawiać cukru nagle - radzi pielęgniarka edukacyjna Justyna Gołębiewska-Musiuk. Uczmy się eliminować zły cukier stopniowo. Musi to być proces długofalowy – tylko tak osiągniemy sukces.

5 łyżczek cukru – dawka idealna 

Jeśli nie mamy problemów z cukrzycą, nie powinniśmy całkowicie i za wszelką cenę eliminować cukru z naszej diety. Jak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia, dzienna ilość spożywanego cukru nie powinna jednak przekraczać 50 gramów (czyli 10 łyżeczek), a dawka idealna jest o połowę niższa.

| red: maj, sk, mak, ary

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


Załatwianie spraw urzędowych online – eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

28.04.2017, 14:42

E-usługi są coraz bardziej popularne, również w Podlaskiem. 


Parkowanie na miejscach dla niepełnosprawnych - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

21.04.2017, 14:34

Do końca czerwca samorządy mają czas na to, żeby dodatkowo oznakować miejsca parkingowe dla niepełnosprawnych. Miejsca te mają być pomalowane na niebiesko. Dotąd były oznaczone znakami poziomymi i pionowymi.


Tradycyjne sposoby malowania jaj - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

14.04.2017, 07:59

Rzymskie "ab ovo ad mala", to po polsku "od początku do końca". Właśnie od podania jajek rozpoczynały się rzymskie uczty. Czy jajka były już wtedy malowane? Owszem, choć najstarsze pisanki pochodzą z Mezopotamii. Na początku, zanim rozwinęła się współczesna chemia, do farbowania jaj używano barwników naturalnych pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.


Przedświąteczne "okazje" w sklepach spożywczych - testy dziennikarzy Radia Białystok

7.04.2017, 15:23

Uważajmy podczas przedświątecznych zakupów i przyglądajmy się cenom, datom ważności produktów oraz temu, jak są one przechowywane i eksponowane - radzą Inspekcja Handlowa i Sanepid.


Kierowcy kontra rowerzyści. Kto ma pierwszeństwo? - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

31.03.2017, 15:21

Najczęstszą przyczyną wypadków na ścieżkach rowerowych według policyjnych danych jest wymuszanie pierwszeństwa przez kierowców samochodów. "Mimo, że przepisy zmieniły się kilka lat temu, nie wszyscy kierowcy i rowerzyści pamiętają, jak należy reagować w konkretnych sytuacjach" - mówi aspirant Grzegorz Awienowicz z białostockiej drogówki. Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski wspólnie z policyjnym patrolem sprawdzili, jak zachowują się uczestnicy ruchu drogowego.


Żywieniowa "ściema" - eksperyment dziennikarza Radia Białystok

24.03.2017, 17:01

Coraz częściej zastanawiamy się nad stanem naszego zdrowia. Aktywność fizyczna, ograniczanie używek, zdrowa dieta – to chleb powszedni, nie tylko dbających o dobrą sylwetkę. Czy jednak podchodząc do półki ze zdrową żywnością możemy być pewni, że to, co stamtąd weźmiemy wyjdzie nam na zdrowie? Niekoniecznie, co sprawdził nasz reporter Kamil Kalicki.


Czyszczenie bez detergentów - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

17.03.2017, 15:23

Plamy na dywanie, kamień w czajniku, nieprzyjemny zapach w mikrofalówce - czy jesteśmy sobie w stanie poradzić z takimi problemami sami, bez użycia drogich detergentów, mając pod ręką produkty dostępne w każdym domu? Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski postanowili wypróbować polecane w Internecie popularne i tanie sposoby na różne zanieczyszczenia.





ZNAJDŹ NAS





REKLAMA
OiFP KONCERT DYPLOMANTÓW UMFC FILII W BIAŁYMSTOKU

REKLAMA
NIETEATR ŻYCIORYS - Wojciech Wysocki | monodram poetycki

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego


Fot. Grzegorz Pilat
REGION
28.03.2024, 18:26, akt. 18:47

Samorządowe wsparcie dla wsi














źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok