Radio Białystok | Wiadomości | Ile wody potrzeba do produkcji hamburgera? Happening ekologiczny

Ile wody potrzeba do produkcji hamburgera? Happening ekologiczny

12.09.2020, 16:06, akt. 18:24

Sprzeciwiają się produkcji mięsa i zachęcają do diety wegańskiej. Podczas happeningu ekologicznego aktywistki z ruchu na Rzecz Zwierząt Viva w Białymstoku tłumaczyły przechodniom, ile wody potrzeba na wyprodukowanie jednego hamburgera.

Fot. Laura Maksimowicz
Fot. Laura Maksimowicz


0:00
0:00
Ile wody potrzeba do produkcji hamburgera? Happening ekologiczny - relacja Laury Maksimowicz | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

"Zmień dietę, nie klimat" to hasło, które towarzyszyło eko-aktywistom podczas akcji przy Pałacu Branickich w Białymstoku. Przy jego bramie rozstawione były wiadra, które miały symbolizować ilość wody zużywanej podczas procesu produkcji mięsa. Wyobraźni miała pomóc makieta hamburgera w wersji max.


- Na jednego hamburgera według raportu FAO zużywamy ok. 2 300 litrów wody. Wychodzi na to, że 70% zasobów wodnych jest zużywane na przemysł mięsny. Od urodzenia się zwierzęcia, po proces produkcyjny i transport, aż po to, co otrzymują konsumenci - mówi koordynatorka akcji Sylwia Wojda. 


Aktywiści oprócz tego, że wyjaśniali ile wody zużywa się podczas produkcji mięsa, to zachęcali również do przejścia na dietę wegańską. Wśród rozdawanych ulotek, były także mini książki z wegańskimi przepisami. Jak twierdzi jedna z aktywistek, która już ponad kilkanaście lat jest na diecie roślinnej, dieta wegańska wcale nie jest monotonna, a podczas przygotowywania posiłków, każdego dnia poznaje nowe smaki.


- Mówimy, żeby nie jeść zwierząt, ale co mamy w zamian? Mamy alternatywę. Chodzi tutaj o to, aby "poczuć sercem", że chce się przyczynić na świecie do czegoś dobrego. Mamy kiełbaski z boczniaka, spaghetti z surowej cukinii z sosem surowym, do tego pomidorki, śliwki… - wymienia jedna z aktywistek Luiza Wojda.


Akcja wzbudziła zainteresowanie mieszkańców. Część z nich podchodziła z zaciekawieniem, niektórzy wymieniali się przepisami. Byli też i zwolennicy jedzenia mięsa, którzy również chętnie rozmawiali z aktywistami, aby poznać inny punkt widzenia. 

Happening współfinansowały władze Białegostoku. Podobne akcje odbywają się w wielu miastach w Polsce.


| red: rbon

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


Już blisko milion Polaków przeszło na wegetarianizm i weganizm

17.02.2020, 07:29

Polacy coraz chętniej rezygnują z jedzenia mięsa. Tak wynika z badania przeprowadzonego dla serwisu pyszne.pl.


Wegetarianizm – moda czy zdrowy styl życia?

1.10.2019, 10:16

Dla jednych to moda, dla innych filozofia czy też zdrowy styl życia. 1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. 





ZNAJDŹ NAS





REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego














źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok