Radio Białystok | Wiadomości | 1 października to Światowy Dzień Wegetarianizmu
Według badań już 10 proc. Polaków zrezygnowało z jedzenia mięsa, a drugie tyle planuje zdecydować się na to w najbliższym czasie. 1 października obchodzony jest Światowy Dzień Wegetarianizmu.
Dieta bezmięsna staje się coraz bardziej popularna zarówno ze względów zdrowotnych, jak i etycznych. I mimo że ma coraz więcej zwolenników, to są również osoby, które nie wyobrażają sobie przejścia na wegetarianizm. Doceniają one zarówno walory smakowe mięsa, jak i jego liczne wartości odżywcze.
Psychodietetyk Anna Kuczkin uważa, że dla wielu ludzi brak jedzenia mięsa to bardziej aspekt psychologiczny niż biologiczny.
Natomiast rzeczywiście w mięsie znajdziemy takie białko, które nie występuje w żadnych innych produktach żywnościowych. W mięsie zawarte jest żelazo, które ma zdecydowanie lepszą wchłanialność w ludzkim organizmie niż to pochodzące z produktów roślinnych. Jego przewagą jest też to, że dostarcza witamin z grupy B. Oczywiście, to wszystko znajdziemy też w produktach roślinnych - grunt, żeby to dobrze zbilansować.
Wśród wartościowych i sycących zamienników mięsa Anna Kuczkin wymienia m.in. warzywa: kalafior, cukinię czy bakłażan, boczniaki, bób, soję, czy rośliny strączkowe: groch, ciecierzycę lub fasolę.