Radio Białystok | Wiadomości | Więcej warzyw i owoców w diecie Polaków w czasie pandemii - wynika z badań
autor: Marcelina Markowska
Ponad 40% Polaków twierdzi, że podczas pandemii zaczęło się lepiej odżywiać. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez UCE Research i Syno Poland.
Jemy więcej owoców i warzyw, a także dbamy o regularność posiłków. Poprawę deklarują głównie mieszkańcy dużych miast. Jednak nie wszyscy pytani przez nas białostoczanie zauważyli zmiany u siebie.
U siebie nie zauważyłam zmiany, bo ja zawsze starałam się zdrowo odżywiać. Mam własny ogródek, gdzie uprawiam owoce i warzywa. Przede wszystkim nie kupuję przetworzonej żywności. Myślę jednak, że mógł powstać taki trend - mówi jedna z mieszkanek.
Dr Maciej Białous z Instytutu Socjologii Uniwersytetu w Białymstoku podkreśla, że zmiana dotyczy określonej grupy osób.
Wydaje się, że zmiany dotyczą w dużym stopniu osób, które w poprzednim roku przeszły na pracę zdalną. Miały więcej czasu na poukładanie różnych kwestii życiowych m.in. tych związanych z odżywianiem - dodaje.
Z badań wynika, że dla blisko 60 procent ankietowanych najważniejszą zmianą w odżywianiu jest jedzenie większej ilości warzyw.