Radio Białystok | Gość | Zdzisław Kunicki [wideo] - prezes Zakładów Mięsnych Białystok

Zdzisław Kunicki [wideo]

prezes Zakładów Mięsnych Białystok

15.05.2019, 08:47, akt. 09:49

"Obecną podwyżkę cen mięsa spowodowały problemy z pogłowiem w Chinach. Z tego co mówi się na rynku - w Chinach mają ogromny problem z ASF, prawdopodobnie musieli wybić pogłowie wielkości hodowli europejskiej".

Zdzisław Kunicki, fot. Monika Kalicka
Zdzisław Kunicki, fot. Monika Kalicka

Ze Zdzisławem Kunickim rozmawia Lech Pilarski

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Pierwszy od wielu tygodni deszcz na razie nic nie zmienia w rolnictwie, susza może wpłynąć na podwyżkę cen warzyw. Na razie wysokie są ceny paliw, rosną też ceny wędlin. O tym z prezesem Zakładów Mięsnych Białystok Zdzisławem Kunickim rozmawia Lech Pilarski.




Lech Pilarski: Zajrzałem do sklepu i zobaczyłem, że rzeczywiście ruch cen jest nawet 20%, to sporo.


Zdzisław Kunicki: Tak, zdecydowanie. Ale proszę zwrócić uwagę, że w ostatnim okresie - mam tu na myśli mniej więcej około półtora miesiąca - zdecydowanie wzrosła cena surowca, czyli mięsa.


Z jakiego powodu cena mięsa rośnie? Jeszcze do niedawna rolnicy wręcz mówili - kończymy z hodowlą, bo się nie opłaca, ceny za niskie za surowiec, a tu się okazuje, że ceny surowca wzrastają, czyli należałoby sądzić, że powinna wzrosnąć produkcja i powinno być mięso na rynku.


Prosto rozmawia się w studio, gospodarka rządzi się swoimi prawami. Generalnie obecną podwyżkę spowodowały problemy z pogłowiem w Chinach. Z tego co na rynku mówi się - w Chinach mają ogromny problem z ASF i jeszcze jakaś choroba dodatkowo, która spowodowała, że Chińczycy prawdopodobnie musieli wybić pogłowie wielkości hodowli europejskiej. 


Czyli wszystkie kraje ,Europy gdyby zsumować, to oni musieli tyle świń u siebie w Chinach unicestwić?


Tak. Wiadomo, taka duża populacja potrzebuje żywności, więc Chińczycy wybrali Europę i zaczęli dokonywać zakupów.


Czyli my do tej pory mieliśmy trochę nadmiar tego mięsa w Europie, ceny mogły spokojnie spadać, teraz pojawił się nowy kraj, nowy popyt i to wpływa na wzrost ceny?


Tak, Polska również kupowała, polscy przetwórcy mięso w Hiszpanii, czy w Niemczech, natomiast Chińczycy zapłacili dużo więcej za ten sam surowiec, sprzedaży nie było w takim razie do Polski, czy to z Niemiec czy z Hiszpanii, stąd zaczęły się robić luki w dostawach, jednocześnie cena poszła w górę.


A my nie mieliśmy odpowiedniej liczby świń tutaj na miejscu, nie hodowaliśmy, bo mieliśmy akurat świński dołek i takie dwa niekorzystne zjawiska na siebie się nałożyły. 


Świński dołek trwa już od kilku lat. Generalnie Polska od 5 lat bodajże, od wykrycia pierwszych przypadków ASF, ograniczenia w sprzedaży, stąd też i hodowcy nie zwiększają tego pogłowia...


...a wręcz szukają nowych kierunków, zamykają hodowle świń, przechodzą na  bydło mięsne na przykład.


To poszukiwanie rozwiązań w tym przypadku i w związku z tym ograniczenia dostaw z Unii Europejskiej do Polski spowodowały, że mięsa i świń w Polsce jest niezbyt dużo i niestety automatycznie hodowcy też wykorzystali tę sytuację, też podnieśli ceny.


I to wszystko później widać. Jak pan szacuję - ten wzrost cen w najbliższym czasie jaki będzie i jak długo potrwa?


Trudno powiedzieć jaki będzie. Wczoraj rozmawiałem z naszym dostawcą, dosyć duża firma z Polski, prowadzą ubój tylko z polskich hodowli, więc też zależy nam na tym, żeby u nich kupować - informacje są dosyć niepokojące, ponieważ w przeciągu dwóch-trzech dni najbliższych ma się okazać, gdzie nadal Chińczycy będą robić zakupy. Prawdopodobnie trwają rozmowy, czy to będzie USA, czy gdzieś z Ameryki Południowej, czy Europa. Jeśli będzie to Europa, to spodziewam się w przeciągu dwóch tygodni następnych podwyżek cen. Trudno powiedzieć jaka będzie wysokość, to w zależności od tego jakie potrzeby będą miały Chiny. 


Jedna piąta, 10% czy wyżej?


Z ostatnich takich cen, to można powiedzieć, że przed zakupami z Chin za jedną sztukę żywca ubojnie płaciły mniej więcej około 500 zł, obecnie to jest na poziomie, z tego co słyszę 700-750 zł w zależności od miejscowości, w której dokonuje się zakupu, więc tutaj już widać jaka jest skala wzrostu. Nawet warchlaki, które też hodowcy kupują po to, żeby je wyhodować i później sprzedać jako dorosłą świnię do ubojni, podrożały mniej więcej z przedziału około 240 zł za sztukę do około 400, więc nawet hodowcy, którzy kupują teraz warchlaki mają dosyć znaczący wzrost w zakupie małego.


Czyli tworzy się ta pętla cenowa i w związku z tym należy się spodziewać w najbliższym czasie sporych wzrostów, chyba że coś się stanie takiego, że pojawi się na rynku mięso, tylko pytanie skąd?


Nie przewiduję takiej sytuacji, bo nie ma skąd żeby to miejsce się pojawiło, więc w naszym przypadku ceny wzrosły ponad 10% w wyrobach gotowych, firmy konkurencyjne w podobnej skali też podnoszą w stosunku do odpowiednich gam produktów, do tego ile zawartości mięsa mają dane przetwory, ale zakładam, że jeśli dalej Chiny będą kupować, to podobna podwyżka za dwa-trzy miesiące nas czeka.


Czyli mamy kwartał, kolejny kwartał... jak pan sądzi, kiedy skończy się to podwyższanie cen, kiedy sytuacja na rynku może się odwrócić?


Trudno powiedzieć, to nie zależy od nas jako przetwórców czy od producentów w Polsce. To rynek chiński jest największym rynkiem i ma teraz duże potrzeby.


Czy my możemy w szybkim tempie odbudować pogłowie trzody chlewnej?


Można próbować, natomiast to jest proces długofalowy, tak jak pan wspomniał - niektórzy hodowcy zmienili profil działalności, w Polsce też te ceny nie były tak stabilne, bo gdyby było w miarę stabilnie, to nasi hodowcy by nadal produkowali, poza tym mamy mocne ograniczenia ze sprzedażą z racji ASF. Polskie firmy przed ASF również sprzedawały do Chin i stąd też przetwórcy mieli zapotrzebowanie, więc stada mogły być większe, w tym momencie nie ma tego.


Czyli musimy zacząć wszystko odbudowywać od początku, jeśli chcemy odpowiednio zareagować na ten wzrost cen, a przede wszystkim go powstrzymać. Na razie musimy trzymać rękę na kieszeni i dokładnie liczyć wszystko.


No niestety taka jest rzeczywistość w tym momencie. Podwyżka u producenta, przetwórcy 10% powoduje to, że produkt na półce staje się droższy niż te 10%, które ponosi sam przetwórca. 


Czekają nas podwyżki, musimy się do tego przyzwyczaić, bo możliwości szybkiej reakcji na to zjawisko nie ma. 


| red: mak




Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

ZNAJDŹ NAS




Dyrektor Szpitala Wojewódzkiego w Łomży Mariusz Obrycki, fot. Adam Dąbrowski

Mariusz Obrycki

dyrektor Szpitala Wojewódzkiego w Łomży
21.05.2019

- Konkretne ustalenia jeszcze nie padły, ale widzę, że te związki, z którymi rozmawiam, są to partnerzy do rozmowy i uda nam się wypracować wspólne stanowisko. Myślę, że pracownicy będą zadowoleni.

Aneta Petelska i Wojciech Siwak, fot. Monika Kalicka

dr hab. Aneta Petelska i dr Wojciech Siwak

z Uniwersytetu w Białymstoku
20.05.2019

Imprezy Festiwalu Nauki i Sztuki są kierowane do różnych grup - są zarówno kilkuosobowe, niszowe warsztaty, ale i wielkie plenerowe wydarzenia.

Joanna Rzepniewska, Angelika Rogoza i Wojciech Kosikowski, fot. Monika Kalicka

10:10 z dzielnicowym

20.05.2019

Przed nami Międzynarodowy Dzień Dziecka Zaginionego, według policyjnych statystyk każdego roku ginie ok. 7-8 tys. osób małoletnich.


Ireneusz Mamrot, Lechia Gdańsk - Jagiellonia Białystok, 19.05.2018 fot. Joanna Szubzda

Ireneusz Mamrot [wideo]

trener Jagiellonii Białystok
20.05.2019

"Mogę powiedzieć, że zrobiłem co mogłem i pracowałem bardzo ciężko, współpraca przez te dwa lata układała się naprawdę na dobrym poziomie i z tej współpracy byłem zadowolony" - mówi Ireneusz Mamrot.

Magdalena Grassmann, fot. Monika Kalicka

dr Magdalena Grassmann [wideo]

kierownik Muzeum Historii Medycyny i Farmacji Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
17.05.2019

W dawnych aptekach było czuć zapach składników, z których powstawały leki, bo aptekarze robili je ręcznie na miejscu. Każda fiolka z lekarstwem była ręcznie opisana - mówi dr Magdalena Grassmann.

Zbigniew Lesień, fot. Sylwia Krassowska

Zbigniew Lesień

reżyser
16.05.2019

To znakomita propozycja zarówno dla młodych, jak i dla starszych widzów. W najbliższy piątek (17 maja) w białostockim Teatrze Dramatycznym premiera spektaklu "Motyle są wolne".


Andrzej Grygoruk, fot. Sylwia Krassowska

Andrzej Grygoruk [wideo]

dyrektor Biebrzańskiego Parku Narodowego
16.05.2019

24 maja obchodzimy Europejski Dzień Parków Narodowych. Data nie jest przypadkowa – właśnie tego dnia w 1909 r utworzono w Szwecji pierwszy europejski park narodowy – Sarek.

Cezary Krukowski, Marcin Rogalski i Wojciech Blaszko, fot. Sylwia Krassowska

Cezary Krukowski, Marcin Rogalski i Wojciech Blaszko

z Fair Play Crew
16.05.2019

"Kiedyś to było" – to nowy spektakl komediowy formacji tanecznej Fair Play Crew.

Zdzisław Kunicki, fot. Monika Kalicka

Zdzisław Kunicki [wideo]

prezes Zakładów Mięsnych Białystok
15.05.2019

"Obecną podwyżkę cen mięsa spowodowały problemy z pogłowiem w Chinach. Z tego co mówi się na rynku - w Chinach mają ogromny problem z ASF, prawdopodobnie musieli wybić pogłowie wielkości hodowli europejskiej".


Marcin Joka, fot. Katarzyna Cichoń

Marcin Joka

prezes Photon Entertaintment
14.05.2019

Prezydent RP powołał go do Rady ds. Przedsiębiorczości. - Odbieram to jako jeden z największych zaszczytów w mojej dotychczasowej karierze zawodowej. Tym bardziej będę starał się jak najwięcej wnieść, a nie być biernym uczestnikiem posiedzeń.

Teresa Radziewicz i Bożena Bednarek, fot. Joanna Szubzda

Teresa Radziewicz i Bożena Bednarek

14.05.2019

- To nie są literackie spotkania akademickie, ale bezpośrednie, na jednym poziomie. Czasami rozmowa z poetą zbacza w różnych niespodziewanych kierunkach.

Teresa Czerwińska, źródło: MF

Teresa Czerwińska

minister finansów
13.05.2019

Minister finansów z wizytą w województwie podlaskim.


Artur Kosicki, fot. Monika Kalicka

Artur Kosicki [wideo]

marszałek województwa podlaskiego
13.05.2019

"Stawiamy na branżę IT, ta branża jest mało inwazyjna, jeśli chodzi o środowisko i bardzo prężnie i szybko rozwija się u nas w województwie" - mówi marszałek województwa.

Marcin Jabłoński i Wojciech Kosikowski, fot. Monika Kalicka

10:10 z dzielnicowym

13.05.2019

Uprawnienia policji podczas przeszukania i kontroli bagażu.

Włodek Pawlik, fot. Joanna Szubzda

Włodek Pawlik

kompozytor, pianista jazzowy
10.05.2019

- Wielka muzyka jest zawsze uniwersalna. Żebyśmy się nie dali zwariować, nie odstawili Moniuszki do kąta za karę i twierdzili, że to jest jakiś kompozytor z epoki kamienia łupanego.


dr hab. Tomasz Dubowski, fot. Joanna Szubzda

dr hab. Tomasz Dubowski

z Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstoku
10.05.2019

Jakie znaczenia mają eurowybory? Jak Parlament Europejski wpływa na nasze codzienne życie?

Dariusz Hankiewicz, Grażyna Hankiewicz i Krzysztof Kuzko, fot. Joanna Szubzda

Dariusz Hankiewicz, Grażyna Hankiewicz i Krzysztof Kuzko

fotografowie z Grupy Twórczej "Motycz"
10.05.2019

- Postanowiliśmy spróbować wspólnie opisać swoją fotografią to, co szczególnego ma w sobie wschodnia Polska.

prof. Robert Ciborowski, fot. Joanna Szubzda

prof. Robert Ciborowski [wideo]

rektor Uniwersytetu w Białymstoku
10.05.2019

Rozpoczynają się Dni Otwarte Funduszy Europejskich. Co pieniądze z Unii zmieniły na Podlasiu?




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok