Radio Białystok | Gość | Zdzisław Kunicki [wideo] - prezes Zakładów Mięsnych Białystok

Zdzisław Kunicki [wideo]

prezes Zakładów Mięsnych Białystok

15.05.2019, 08:47, akt. 09:49

"Obecną podwyżkę cen mięsa spowodowały problemy z pogłowiem w Chinach. Z tego co mówi się na rynku - w Chinach mają ogromny problem z ASF, prawdopodobnie musieli wybić pogłowie wielkości hodowli europejskiej".

Zdzisław Kunicki, fot. Monika Kalicka
Zdzisław Kunicki, fot. Monika Kalicka

Ze Zdzisławem Kunickim rozmawia Lech Pilarski

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Pierwszy od wielu tygodni deszcz na razie nic nie zmienia w rolnictwie, susza może wpłynąć na podwyżkę cen warzyw. Na razie wysokie są ceny paliw, rosną też ceny wędlin. O tym z prezesem Zakładów Mięsnych Białystok Zdzisławem Kunickim rozmawia Lech Pilarski.




Lech Pilarski: Zajrzałem do sklepu i zobaczyłem, że rzeczywiście ruch cen jest nawet 20%, to sporo.


Zdzisław Kunicki: Tak, zdecydowanie. Ale proszę zwrócić uwagę, że w ostatnim okresie - mam tu na myśli mniej więcej około półtora miesiąca - zdecydowanie wzrosła cena surowca, czyli mięsa.


Z jakiego powodu cena mięsa rośnie? Jeszcze do niedawna rolnicy wręcz mówili - kończymy z hodowlą, bo się nie opłaca, ceny za niskie za surowiec, a tu się okazuje, że ceny surowca wzrastają, czyli należałoby sądzić, że powinna wzrosnąć produkcja i powinno być mięso na rynku.


Prosto rozmawia się w studio, gospodarka rządzi się swoimi prawami. Generalnie obecną podwyżkę spowodowały problemy z pogłowiem w Chinach. Z tego co na rynku mówi się - w Chinach mają ogromny problem z ASF i jeszcze jakaś choroba dodatkowo, która spowodowała, że Chińczycy prawdopodobnie musieli wybić pogłowie wielkości hodowli europejskiej. 


Czyli wszystkie kraje ,Europy gdyby zsumować, to oni musieli tyle świń u siebie w Chinach unicestwić?


Tak. Wiadomo, taka duża populacja potrzebuje żywności, więc Chińczycy wybrali Europę i zaczęli dokonywać zakupów.


Czyli my do tej pory mieliśmy trochę nadmiar tego mięsa w Europie, ceny mogły spokojnie spadać, teraz pojawił się nowy kraj, nowy popyt i to wpływa na wzrost ceny?


Tak, Polska również kupowała, polscy przetwórcy mięso w Hiszpanii, czy w Niemczech, natomiast Chińczycy zapłacili dużo więcej za ten sam surowiec, sprzedaży nie było w takim razie do Polski, czy to z Niemiec czy z Hiszpanii, stąd zaczęły się robić luki w dostawach, jednocześnie cena poszła w górę.


A my nie mieliśmy odpowiedniej liczby świń tutaj na miejscu, nie hodowaliśmy, bo mieliśmy akurat świński dołek i takie dwa niekorzystne zjawiska na siebie się nałożyły. 


Świński dołek trwa już od kilku lat. Generalnie Polska od 5 lat bodajże, od wykrycia pierwszych przypadków ASF, ograniczenia w sprzedaży, stąd też i hodowcy nie zwiększają tego pogłowia...


...a wręcz szukają nowych kierunków, zamykają hodowle świń, przechodzą na  bydło mięsne na przykład.


To poszukiwanie rozwiązań w tym przypadku i w związku z tym ograniczenia dostaw z Unii Europejskiej do Polski spowodowały, że mięsa i świń w Polsce jest niezbyt dużo i niestety automatycznie hodowcy też wykorzystali tę sytuację, też podnieśli ceny.


I to wszystko później widać. Jak pan szacuję - ten wzrost cen w najbliższym czasie jaki będzie i jak długo potrwa?


Trudno powiedzieć jaki będzie. Wczoraj rozmawiałem z naszym dostawcą, dosyć duża firma z Polski, prowadzą ubój tylko z polskich hodowli, więc też zależy nam na tym, żeby u nich kupować - informacje są dosyć niepokojące, ponieważ w przeciągu dwóch-trzech dni najbliższych ma się okazać, gdzie nadal Chińczycy będą robić zakupy. Prawdopodobnie trwają rozmowy, czy to będzie USA, czy gdzieś z Ameryki Południowej, czy Europa. Jeśli będzie to Europa, to spodziewam się w przeciągu dwóch tygodni następnych podwyżek cen. Trudno powiedzieć jaka będzie wysokość, to w zależności od tego jakie potrzeby będą miały Chiny. 


Jedna piąta, 10% czy wyżej?


Z ostatnich takich cen, to można powiedzieć, że przed zakupami z Chin za jedną sztukę żywca ubojnie płaciły mniej więcej około 500 zł, obecnie to jest na poziomie, z tego co słyszę 700-750 zł w zależności od miejscowości, w której dokonuje się zakupu, więc tutaj już widać jaka jest skala wzrostu. Nawet warchlaki, które też hodowcy kupują po to, żeby je wyhodować i później sprzedać jako dorosłą świnię do ubojni, podrożały mniej więcej z przedziału około 240 zł za sztukę do około 400, więc nawet hodowcy, którzy kupują teraz warchlaki mają dosyć znaczący wzrost w zakupie małego.


Czyli tworzy się ta pętla cenowa i w związku z tym należy się spodziewać w najbliższym czasie sporych wzrostów, chyba że coś się stanie takiego, że pojawi się na rynku mięso, tylko pytanie skąd?


Nie przewiduję takiej sytuacji, bo nie ma skąd żeby to miejsce się pojawiło, więc w naszym przypadku ceny wzrosły ponad 10% w wyrobach gotowych, firmy konkurencyjne w podobnej skali też podnoszą w stosunku do odpowiednich gam produktów, do tego ile zawartości mięsa mają dane przetwory, ale zakładam, że jeśli dalej Chiny będą kupować, to podobna podwyżka za dwa-trzy miesiące nas czeka.


Czyli mamy kwartał, kolejny kwartał... jak pan sądzi, kiedy skończy się to podwyższanie cen, kiedy sytuacja na rynku może się odwrócić?


Trudno powiedzieć, to nie zależy od nas jako przetwórców czy od producentów w Polsce. To rynek chiński jest największym rynkiem i ma teraz duże potrzeby.


Czy my możemy w szybkim tempie odbudować pogłowie trzody chlewnej?


Można próbować, natomiast to jest proces długofalowy, tak jak pan wspomniał - niektórzy hodowcy zmienili profil działalności, w Polsce też te ceny nie były tak stabilne, bo gdyby było w miarę stabilnie, to nasi hodowcy by nadal produkowali, poza tym mamy mocne ograniczenia ze sprzedażą z racji ASF. Polskie firmy przed ASF również sprzedawały do Chin i stąd też przetwórcy mieli zapotrzebowanie, więc stada mogły być większe, w tym momencie nie ma tego.


Czyli musimy zacząć wszystko odbudowywać od początku, jeśli chcemy odpowiednio zareagować na ten wzrost cen, a przede wszystkim go powstrzymać. Na razie musimy trzymać rękę na kieszeni i dokładnie liczyć wszystko.


No niestety taka jest rzeczywistość w tym momencie. Podwyżka u producenta, przetwórcy 10% powoduje to, że produkt na półce staje się droższy niż te 10%, które ponosi sam przetwórca. 


Czekają nas podwyżki, musimy się do tego przyzwyczaić, bo możliwości szybkiej reakcji na to zjawisko nie ma. 


| red: mak




Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

ZNAJDŹ NAS





"Moje białostockie powidoki" Andrzeja Fiedoruka

Niebieski Mikrofon Polskiego Radia Białystok
prof. Robert Flisiak, fot. Joanna Szubzda

prof. Robert Flisiak

kierownik Kliniki Chorób Zakaźnych i Hepatologii USK w Białymstoku
23.01.2020

"Powinniśmy się koncentrować tej chwili na zapobieganiu grypie, a nie na koronawirusie, który być może będzie w Polsce, a być może - z dużym prawdopodobieństwem - nie" - mówi prof. Robert Flisiak.

Marek Karp, fot. Monika Kalicka

Marek Karp

dyrektor Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego
22.01.2020

"Wypowiedzenia złożone przez lekarzy kontraktowych to jest nic innego, jak w procesie negocjacji, formalne umożliwienie dalszych rozmów" - mówi dyrektor USK.

Ewa Wyszyńska, Ada Wyszyńska i Piotr Grudziński, fot. Marcin Gliński

Ewa Wyszyńska, Ada Wyszyńska i Piotr Grudziński

z zespołu Mgły
22.01.2020

"Wiele wersji nagrywamy różnych rzeczy i tak naprawdę potem jest niespodzianką to, co się z tego wykluje" - mówi Ada Wyszyńska z zespołu Mgły.


Katarzyna Krupicka, fot. Monika Kalicka

Katarzyna Krupicka [wideo]

rzeczniczka regionalna ZUS w Białymstoku
22.01.2020

"Płacenie niższych składek wiąże się ze wszystkimi świadczeniami niższymi, będzie mniejszy zasiłek chorobowy, opiekuńczy, mniejsze świadczenie rehabilitacyjne, zasiłek macierzyński, a w przyszłości niższa emerytura" - mówi Katarzyna Krupicka.

Rafał Gąsowski, fot. Joanna Szubzda

Rafał Gąsowski

aktor Teatru Wierszalin
21.01.2020

- To nie jest tak, że miłość to jest chemia czy instynkt. To nieprawda. Miłość to jest połączenie dusz tak naprawdę. To jest metafizyka.

Maciej Olesiński, fot. Joanna Szubzda

Maciej Olesiński [wideo]

dyrektorem podlaskiego oddziału NFZ
21.01.2020

Brakuje miejsc na oddziałach neurologicznych w podlaskich szpitalach. - Absolutnie nie jest to kwestia braku finansowania ze strony NFZ. Przyczyna podnoszona przez dyrektorów szpitali to najczęściej po prostu braki kadrowe.


mł. asp. Marta Gawieńczyk, Urszula Telicka-Hajduk, podkom. Mirosław Klimuk i sierż. sztab. Paweł Mierzwiński, fot. Joanna Szubzda

10:10 z dzielnicowym

20.01.2020

Przed nami Dzień Babci i Dziadka, dlatego przypominamy o akcji "Bezpieczny senior".

Dariusz Piontkowski, fot. Joanna Szubzda

Dariusz Piontkowski

minister edukacji
20.01.2020

- Dziś większość nauczycieli, związków zawodowych, rodziców, samorządów zauważa, że obecny awans zawodowy służy raczej tylko formalnemu zdobyciu kolejnych stopni i w związku z tym wyższego wynagrodzenia, natomiast ma niewielki wpływ na jakość nauczania.

Marek Walczuk z zespołu "Bright Ophidia", fot. Sylwia Krassowska

Marek Walczuk

z zespołu "Bright Ophidia"
18.01.2020

"Zespół, który nie gra koncertów - umiera. Staramy się robić wszystko, żeby grać w różnych miejscach" - mówi Marek Walczuk.


Paweł Ambrożewicz i Z Ilona Karpiuk, fot. Monika Kalicka

Paweł Ambrożewicz i Ilona Karpiuk

z zespołu Ilo & Friends
17.01.2020

"Śpiewamy po białorusku, ale nie jesteśmy kolejnym zespołem folkowym, oferujemy trochę inną muzykę, teksty opowiadają o czymś innym niż piosenki folkowe" - mówi Ilona Karpiuk.

Agnieszka Maliszewska, fot. Monika Kalicka

Agnieszka Maliszewska [wideo]

wiceprzewodnicząca nowej prezydencji COGECA
17.01.2020

"My jako konsument popatrzmy, co wybieramy, jakie produkty jemy i starajmy się wybierać takie produkty, żeby pieniądze, które zostawiamy w sklepie, trafiły z powrotem na nasz lokalny rynek" - mówi Agnieszka Maliszewska.

Adrian Łabanowski, fot. Monika Kalicka

Adrian Łabanowski z zespołu "NO LOGO"

finalista plebiscytu "Niebieski Mikrofon"
16.01.2020

"Kochamy koncerty, uwielbiamy grać, każdy koncert jest dla nas wielkim przeżyciem, a jeśli chodzi o tworzenie inspiracją dla nas są naturalne jeziora, lasy, które nas otaczają i oczywiście nasza rzeka Marycha" - mówi wokalista zespołu "NO LOGO".


Andrzej Mastalerz, fot. Monika Kalicka

Andrzej Mastalerz

reżyser sztuki "Naprzód Freedonio!"
16.01.2020

"Zainteresowałem się tym tekstem dlatego, że on jest bardzo dobrze napisany i przetłumaczony, a również ze względu na materiał aktorski" - mówi reżyser sztuki "Naprzód Freedonio!".

Piotr Jankowski, fot. Monika Kalicka

Piotr Jankowski [wideo]

białostocki radny
16.01.2020

"Jeszcze w ubiegłym roku Białystok się chwalił w Polsce, że ma najniższe ceny śmieci; zmieniło się to - od tego roku, już nie ma" - mówi radny Piotr Jankowski.

Joanna Zubrycka - Miss GOD, fot. Marcin Gliński

Joanna Zubrycka - Miss GOD

finalistka plebiscytu "Niebieski Mikrofon"
15.01.2020

"Uważam, że hip-hop jest teraz takim gatunkiem, który najbardziej się rozwija. Bardziej niż inne gatunki, dlatego, że łączy się z elektroniką. I tak się składa, że to jest dla mnie najbardziej interesujące" - mówiła w Radiu Białystok Joanna Zubrycka - Miss GOD.


Anka Kaptór i Przemek Starachowski, fot. Joanna Szubzda

Anka Kaptór i Przemek Starachowski

zespół Funkasanki
15.01.2020

- Tak jak gramy, tak też żyjemy. Gramy powoli, żyjemy powoli, skupiamy się na chwili, jesteśmy bardziej w zadumie. Spokój i balans.

dr Janusz Grycel, fot. Joanna Szubzda

dr Janusz Grycel [wideo]

przewodniczący Miejskiej Komisji Urbanistyczno-Architektonicznej w Białymstoku
15.01.2020

- Nie możemy dopuścić do tego, by na życzenie dewelopera wyrywać poszczególne działki z pewnych większych struktur.

nadinsp. Daniel Kołnierowicz, fot. Marcin Gliński

nadinsp. Daniel Kołnierowicz

komendant wojewódzki policji w Białymstoku
14.01.2020

Podlaska policja podsumowała 2019 rok. Jaki był?




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok