Radio Białystok | Gość | Zdzisław Kunicki [wideo] - prezes Zakładów Mięsnych Białystok

Zdzisław Kunicki [wideo]

prezes Zakładów Mięsnych Białystok

15.05.2019, 08:47, akt. 09:49

"Obecną podwyżkę cen mięsa spowodowały problemy z pogłowiem w Chinach. Z tego co mówi się na rynku - w Chinach mają ogromny problem z ASF, prawdopodobnie musieli wybić pogłowie wielkości hodowli europejskiej".

Zdzisław Kunicki, fot. Monika Kalicka
Zdzisław Kunicki, fot. Monika Kalicka

Ze Zdzisławem Kunickim rozmawia Lech Pilarski

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Pierwszy od wielu tygodni deszcz na razie nic nie zmienia w rolnictwie, susza może wpłynąć na podwyżkę cen warzyw. Na razie wysokie są ceny paliw, rosną też ceny wędlin. O tym z prezesem Zakładów Mięsnych Białystok Zdzisławem Kunickim rozmawia Lech Pilarski.




Lech Pilarski: Zajrzałem do sklepu i zobaczyłem, że rzeczywiście ruch cen jest nawet 20%, to sporo.


Zdzisław Kunicki: Tak, zdecydowanie. Ale proszę zwrócić uwagę, że w ostatnim okresie - mam tu na myśli mniej więcej około półtora miesiąca - zdecydowanie wzrosła cena surowca, czyli mięsa.


Z jakiego powodu cena mięsa rośnie? Jeszcze do niedawna rolnicy wręcz mówili - kończymy z hodowlą, bo się nie opłaca, ceny za niskie za surowiec, a tu się okazuje, że ceny surowca wzrastają, czyli należałoby sądzić, że powinna wzrosnąć produkcja i powinno być mięso na rynku.


Prosto rozmawia się w studio, gospodarka rządzi się swoimi prawami. Generalnie obecną podwyżkę spowodowały problemy z pogłowiem w Chinach. Z tego co na rynku mówi się - w Chinach mają ogromny problem z ASF i jeszcze jakaś choroba dodatkowo, która spowodowała, że Chińczycy prawdopodobnie musieli wybić pogłowie wielkości hodowli europejskiej. 


Czyli wszystkie kraje ,Europy gdyby zsumować, to oni musieli tyle świń u siebie w Chinach unicestwić?


Tak. Wiadomo, taka duża populacja potrzebuje żywności, więc Chińczycy wybrali Europę i zaczęli dokonywać zakupów.


Czyli my do tej pory mieliśmy trochę nadmiar tego mięsa w Europie, ceny mogły spokojnie spadać, teraz pojawił się nowy kraj, nowy popyt i to wpływa na wzrost ceny?


Tak, Polska również kupowała, polscy przetwórcy mięso w Hiszpanii, czy w Niemczech, natomiast Chińczycy zapłacili dużo więcej za ten sam surowiec, sprzedaży nie było w takim razie do Polski, czy to z Niemiec czy z Hiszpanii, stąd zaczęły się robić luki w dostawach, jednocześnie cena poszła w górę.


A my nie mieliśmy odpowiedniej liczby świń tutaj na miejscu, nie hodowaliśmy, bo mieliśmy akurat świński dołek i takie dwa niekorzystne zjawiska na siebie się nałożyły. 


Świński dołek trwa już od kilku lat. Generalnie Polska od 5 lat bodajże, od wykrycia pierwszych przypadków ASF, ograniczenia w sprzedaży, stąd też i hodowcy nie zwiększają tego pogłowia...


...a wręcz szukają nowych kierunków, zamykają hodowle świń, przechodzą na  bydło mięsne na przykład.


To poszukiwanie rozwiązań w tym przypadku i w związku z tym ograniczenia dostaw z Unii Europejskiej do Polski spowodowały, że mięsa i świń w Polsce jest niezbyt dużo i niestety automatycznie hodowcy też wykorzystali tę sytuację, też podnieśli ceny.


I to wszystko później widać. Jak pan szacuję - ten wzrost cen w najbliższym czasie jaki będzie i jak długo potrwa?


Trudno powiedzieć jaki będzie. Wczoraj rozmawiałem z naszym dostawcą, dosyć duża firma z Polski, prowadzą ubój tylko z polskich hodowli, więc też zależy nam na tym, żeby u nich kupować - informacje są dosyć niepokojące, ponieważ w przeciągu dwóch-trzech dni najbliższych ma się okazać, gdzie nadal Chińczycy będą robić zakupy. Prawdopodobnie trwają rozmowy, czy to będzie USA, czy gdzieś z Ameryki Południowej, czy Europa. Jeśli będzie to Europa, to spodziewam się w przeciągu dwóch tygodni następnych podwyżek cen. Trudno powiedzieć jaka będzie wysokość, to w zależności od tego jakie potrzeby będą miały Chiny. 


Jedna piąta, 10% czy wyżej?


Z ostatnich takich cen, to można powiedzieć, że przed zakupami z Chin za jedną sztukę żywca ubojnie płaciły mniej więcej około 500 zł, obecnie to jest na poziomie, z tego co słyszę 700-750 zł w zależności od miejscowości, w której dokonuje się zakupu, więc tutaj już widać jaka jest skala wzrostu. Nawet warchlaki, które też hodowcy kupują po to, żeby je wyhodować i później sprzedać jako dorosłą świnię do ubojni, podrożały mniej więcej z przedziału około 240 zł za sztukę do około 400, więc nawet hodowcy, którzy kupują teraz warchlaki mają dosyć znaczący wzrost w zakupie małego.


Czyli tworzy się ta pętla cenowa i w związku z tym należy się spodziewać w najbliższym czasie sporych wzrostów, chyba że coś się stanie takiego, że pojawi się na rynku mięso, tylko pytanie skąd?


Nie przewiduję takiej sytuacji, bo nie ma skąd żeby to miejsce się pojawiło, więc w naszym przypadku ceny wzrosły ponad 10% w wyrobach gotowych, firmy konkurencyjne w podobnej skali też podnoszą w stosunku do odpowiednich gam produktów, do tego ile zawartości mięsa mają dane przetwory, ale zakładam, że jeśli dalej Chiny będą kupować, to podobna podwyżka za dwa-trzy miesiące nas czeka.


Czyli mamy kwartał, kolejny kwartał... jak pan sądzi, kiedy skończy się to podwyższanie cen, kiedy sytuacja na rynku może się odwrócić?


Trudno powiedzieć, to nie zależy od nas jako przetwórców czy od producentów w Polsce. To rynek chiński jest największym rynkiem i ma teraz duże potrzeby.


Czy my możemy w szybkim tempie odbudować pogłowie trzody chlewnej?


Można próbować, natomiast to jest proces długofalowy, tak jak pan wspomniał - niektórzy hodowcy zmienili profil działalności, w Polsce też te ceny nie były tak stabilne, bo gdyby było w miarę stabilnie, to nasi hodowcy by nadal produkowali, poza tym mamy mocne ograniczenia ze sprzedażą z racji ASF. Polskie firmy przed ASF również sprzedawały do Chin i stąd też przetwórcy mieli zapotrzebowanie, więc stada mogły być większe, w tym momencie nie ma tego.


Czyli musimy zacząć wszystko odbudowywać od początku, jeśli chcemy odpowiednio zareagować na ten wzrost cen, a przede wszystkim go powstrzymać. Na razie musimy trzymać rękę na kieszeni i dokładnie liczyć wszystko.


No niestety taka jest rzeczywistość w tym momencie. Podwyżka u producenta, przetwórcy 10% powoduje to, że produkt na półce staje się droższy niż te 10%, które ponosi sam przetwórca. 


Czekają nas podwyżki, musimy się do tego przyzwyczaić, bo możliwości szybkiej reakcji na to zjawisko nie ma. 


| red: mak




Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

ZNAJDŹ NAS




Dariusz Piontkowski, fot. Sylwia Krassowska

Dariusz Piontkowski

minister edukacji narodowej i pełnomocnik PiS w Podlaskiem
15.07.2019

"Mamy nadzieję, że wsparcie europarlamentarzystów plus kampania ogólnopolska pozwolą nam osiągnąć lepszy wynik w tym roku w wyborach parlamentarnych" - mówi Dariusz Piontkowski.

Mirosław Olczak, Emilia Kuprewicz i Marcin Cywoniuk, fot. Monika Kalicka

10:10 z dzielnicowym

15.07.2019

Kibic nie może wnosić wszelkiego rodzaju broni, materiałów wybuchowych, pirotechnicznych, napojów alkoholowych, narkotyków, środków pobudzających, nie powinien rzucać przedmiotami, nie powinien zakłócać porządku publicznego - o obowiązkach kibiców przypominają policjanci.

Tadeusz Truskolaski i Artur Kosicki, fot. Joanna Szubzda

Tadeusz Truskolaski i Artur Kosicki [wideo]

prezydent Białegostoku i marszałek województwa podlaskiego
12.07.2019

Są dwie strony sporu. Każda uważa, że ma rację. Chodzi o organizację Pikniku Rodzinnego w dniu Marszu Równości.


Marta Szałkiewicz, fot. Joanna Szubzda

Marta Szałkiewicz

z Wojewódzkiego Ośrodka Animacji Kultury w Białymstoku
11.07.2019

Jeszcze można zgłaszać się do XI Festiwalu Piosenki Literackiej im. Łucji Prus „W żółtych płomieniach liści”.

Andrzej Konstańczuk i Jerzy Czerniawski, fot. Sylwia Krassowska

Andrzej Konstańczuk i Jerzy Czerniawski

ze Stowarzyszenia "Białostocki Klub Balonowy"
10.07.2019

"Chcemy pokazać kolorowy, balonowy świat nad Białymstokiem" - zachęcają organizatorzy.

Marlena Maląg, fot. Marcin Mazewski

Marlena Maląg

prezes PFRON
9.07.2019

PFRON przekaże województwu podlaskiemu dodatkowe pieniądze dla organizacji pozarządowych na projekty wspierające aktywność osób niepełnosprawnych.


Wojciech Winnik, fot. Tomasz Kubaszewski

Wojciech Winnik

prezes MKS Ślepsk Malow Suwałki
8.07.2019

"Wiemy, że czeka nas jeszcze dużo pracy. Wszystkie plany, marzenia, które mamy i cele do zrealizowania, na pewno do pierwszego meczu nie zrobimy, jest to projekt na najbliższe 2 lata" - mówi Wojciech Winnik.

st. sierż. Patryk Marcinczyk i asp. Wojciech Kosikowski, fot. Joanna Szubzda

10:10 z dzielnicowym

8.07.2019

Drzewo rośnie u sąsiada, ale gałęzie zwisają nad naszą działką. Co zrobić z owocami? Czy możemy je zerwać z drzewa, czy musimy czekać, aż spadną?

Kamila Lićwinko, Mityng Gwiazd w Białymstoku, fot. Joanna Szubzda

Kamila Lićwinko

lekkoatletka
7.07.2019

- Ten sezon bardzo dobrze się dla mnie rozwija. Skaczę ze startu na start coraz lepiej, mimo że dzisiejszy wynik jest taki sam jak w Lozannie. Mam jeszcze dużo pracy do zrobienia na skoczni, a już skaczę wysoko jak na siebie po przerwie - mówi Kamila Lićwinko.


Cezary Chwicewski, fot. Wojciech Szubzda

Cezary Chwicewski

dyrektor artystyczny festiwalu Up To Date
7.07.2019

Dancing Międzypokoleniowy to najnowsza inicjatywa twórców festiwalu Up To Date.

Rafał Supiński, fot. Monika Kalicka

Rafał Supiński

aktor i wokalista
5.07.2019

To jest niesamowita sprawa dla mnie, spełnienie marzeń - mówi o stypendium w Royal Academy of Music w Londynie Rafał Supiński.

Józef Kotowicz, fot. Sylwia Krassowska

Józef Kotowicz

białostocki organista, pedagog, kierownik Katedralnych Koncertów Organowych
5.07.2019

Bohaterem pierwszego recitalu Katedralnych Koncertów Organowych będzie kierownik muzyczny imprezy Józef Kotowicz - świętujący 25-lecie pracy artystycznej.


Piotr Tomaszuk, fot. Monika Kalicka

Piotr Tomaszuk

reżyser teatralny, dramaturg i scenarzysta
5.07.2019

"Radio jest dla mnie szansą stworzenia pewnej przestrzeni dla słowa, intrygującego otoczenia dla sytuacji zrodzenia się słowa w wyobraźni słuchacza" - mówi Piotr Tomaszuk.

Piotr Domagała, fot. Sylwia Krassowska

Piotr Domagała

kurator muzyczny Podlasie SlowFest
3.07.2019

"Jesteśmy magnesem, artyści chcą do nas przyjeżdżać, chcą poczuć atmosferę kontaktu z drugim człowiekiem, kontaktu z naturą" - mówi Piotr Domagała.

Adam Malecki - dzielnicowy z Łap, fot. Renata Reda

Adam Malecki

sierżant sztabowy, dzielnicowy z Łap
2.07.2019

Sierżant sztabowy Adam Malecki - dzielnicowy z Łap to jeden z laureatów ogólnopolskiego konkursu "Policjant, który nam pomógł".


Jarosław Kazberuk, asp. sztab. Aneta Łukowska, asp. Jarosław Szoka, asp. Wojciech Kosikowski, fot. Wojciech Szubzda

10:10 z dzielnicowym

1.07.2019

O bezpieczeństwie podczas wakacji, letnich pracach polowych, wyjazdach i odpoczynku nad wodą z gośćmi rozmawia Grzegorz Pilat.

Piotr Półtorak, fot. Joanna Szubzda

Piotr Półtorak

dyrektor Teatru Dramatycznego w Białymstoku
30.06.2019

W ciągu ostatnich 10 miesięcy aktorzy Teatru Dramatycznego zagrali 302 spektakle, które obejrzało 63 210 widzów. Jaki był to sezon?

Łukasz Łapiński, fot. Monika Kalicka

Łukasz Łapiński

dyrektor Centrum Kultury i Rekreacji w Supraślu
28.06.2019

"Supraśl jest miasteczkiem z terenu Wielkiego Księstwa Litewskiego, założonym przez ród Chodkiewiczów. Na Dniach Supraśla będą potomkowie założycieli" - zachęca do odwiedzenia miasteczka Łukasz Łapiński.




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok