Radio Białystok | Wiadomości | Rozpoczęła się kolejna edycja konkursu "Gotuj z klasą"
To inicjatywa, która od lat cieszy się zainteresowaniem wśród uczniów klas gastronomicznych. W Janowie zainaugurowano kolejną edycję wojewódzkiego konkursu gastronomicznego "Gotuj z Klasą".
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
W 14 miejscowościach w Podlaskiem uczniowie będą przygotowywać potrawy, a oceniać je będzie jury, które wyłoni laureatów z poszczególnych szkół.
W piątek (17.02) młodzież z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie przygotowywała tradycyjne potrawy, żeberka w miodzie czy zupę kurkową.
- Konkurs "Gotuj z Klasą" odbywa się co roku cyklicznie. Widzimy ogromne zainteresowanie uczniów taką możliwością zaprezentowania swego potencjału. I jest to potencjał osobowościowy, ale to także zaprezentowanie produktu regionalnego - np. borówki amerykańskiej uprawianej na tych terenach - mówi dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie Sylwia Anna Sadłowska.
Laureaci z poszczególnych szkół wezmą udział w finale konkursu "Gotuj z Klasą", który odbędzie się 24 marca w Janowie. Zwycięzcy pojadą na staż organizowany przez kucharza Karola Okrasę.
Organizatorem konkursu jest marszałek województwa podlaskiego.
13 dwuosobowych zespołów ze podlaskich szkół średnich konkuruje o wygraną w III edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego "Gotuj z klasą".
Jak wydobyć tradycyjne smaki we współczesnej kuchni? Tego mogli dowiedzieć się uczniowie podczas warsztatów kulinarnych pod okiem znanego kucharza.
Przygotowywali podlaskie dania, by zdobyć staż w ekskluzywnej restauracji Karola Okrasy w Warszawie.
M.in. kartacze z gęsiną, fyrsztyk tatarski, czy kakory - to dania finałowe konkursu - "Gotuj z klasą!". W poniedziałek (05.03) w Białymstoku dwanaście dwuosobowych zespołów ze szkół rolniczych z Podlaskiego walczyło o główną nagrodę, jaką jest staż w ekskluzywnej restauracji.