Radio Białystok | Wiadomości | "Gotuj z klasą" - kulinarne zmagania pod okiem Karola Okrasy
Na co dzień sięgają po sprawdzone, babcine przepisy i regionalne produkty, a od siebie dodają szczyptę kreatywności i garść młodzieńczej pasji. Uczniowie klas gastronomicznych z całego regionu wzięli w piątek (24.03) udział w finale konkursu "Gotuj z Klasą" w Janowie.
Choć konkurs wyłonił zwycięzców, którzy pojadą na staż w warszawskiej restauracji Karola Okrasy, zapytani przez nas uczniowie podkreślali, że z samego gotowania czerpią największą satysfakcję.
Uczniowie mają niesamowicie rozbudowaną wyobraźnię. I tę wyobraźnię przenoszą później na talerz. Nie boją się jej użyć. Oni są naprawdę odważni łącząc niektóre smaki, odgrzebując tradycyjne przepisy, pokazując je we współczesny sposób - nie gubiąc tego czegoś, co stanowi o najważniejszej rzeczy w przypadku jedzenia, czyli smaku. Przy większości dań, jak na nie patrzymy - patrzymy na coś, czego nigdy nie widzieliśmy. Ale jak ich próbujemy, to przypomina nam się wszystko. To jest ta magia, którą uczniowie przenoszą na talerz
- mówił podczas kulinarnych zmagań szef kuchni Karol Okrasa.
Zwycięzcy:
- I miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie - Aleksandra Siniło i Sebastian Butkiewicz
- II miejsce zajęły uczennice z Zespołu Szkół im. księdza Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie - Julia Formejster oraz Oliwia Gocłowska
- III miejsce zajęły uczennice z Zespołu Szkół im. Bolesława Podwornego w Niećkowie - Weronika Salachowska i Karolina Dobeła
- wyróżnienie otrzymały uczennice z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rutce - Patrycja Markowska i Oliwia Zapisek.