Radio Białystok | Gość | Ewa Kuchowicz - zielarz, toksykolog i fitoterapeuta
Jak przygotować herbatę z roślin i ziół rosnących wokół nas?
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Rośnie rynek herbaty w naszym kraju, dziś wart jest około 2 mld zł - wynika z badania Euromonitor International. Najwięcej z nas - prawie 2/3 - lubi herbatę czarną, na drugim miejscu ziołową, na trzecim zieloną, a następnie owocową i czerwoną.
Jednak zamiast kupować herbaty w sklepie, które pochodzą najczęściej z plantacji nawożonych i opryskiwanych środkami owadobójczymi, warto przygotować je samemu z roślin i ziół rosnących wokół nas - przekonuje zielarz, toksykolog i fito terapeuta Ewa Kuchowicz.
"Można zbierać krwawnik, z którego zrobimy herbatę na wszystkie problemy związane z przewodem pokarmowym. Z kolei w przypadku zapaleń dróg moczowych, problemów z nerkami bardzo dobrze zaparzyć sobie herbatę z liści lub kwiatów gruszy, a kwiaty czeremchy, czy firletki poszarpanej wysuszone i zaparzone dają nam aromatyczną i leczniczą herbatą - przeciwmigrenową, wspomagającą serce - podkreśla Ewa Kuchowicz.
Z Ewą Kuchowicz rozmawiał Andrzej Bajguz.